Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de desembre del 2009 | 15:23
Notícia · Cultura

El llegat de Centelles arriba a l'Arxiu de Salamanca

Barcelona · Els fills del fotoperiodista Agustí Centelles, Octavi i Sergi Centelles, han dipositat aquest dilluns al matí el llegat del seu pare al Centre Documental de la Memòria Històrica, el conegut com a Arxiu de Salamanca. Ara, els 12.000 negatius de fotos que han venut al Ministeri de Cultura per 700.000 euros es documentaran i es catalogaran amb l'objectiu que en un any puguin ser exposats, segons ha confirmat Octavi Centelles a l'ACN. Els fills del fotoperiodista conegut com el 'Capa català' hauran de fer diversos viatges a Salamanca per col·laborar en les tasques de catalogació, tot i que Centelles ho va deixar tot classificat a través d'un llibret escrit a mà.

L'arribada del llegat de Centelles a Salamanca escenifica la penosa "revenja" perpetrada pel Ministeri de Cultura per l'afer del retorn dels Papers de Salamanca. I és que, més enllà dels errors que hagin pogut cometre els implicats, l'actitud del ministeri, negociant d'amagat i competint amb la Generalitat, és inacceptable.

Sergi Centelles ha explicat que, de moment, descarten autoritzar el Ministeri de Cultura a fer una còpia de l'arxiu Centelles per a la Generalitat de Catalunya. Tot i així, afirma que quan "el tema es refredi", ho estudiaran.

L'arxiu del fotògraf ha rebut diverses ofertes des de poc després de la mort del fotògraf per part d'entitats socials, particulars, empreses de subhastes d'art d'àmbit internacional i de diverses administracions públiques. Els fills del fotoperiodista, Sergi i Octavi, sempre han reivindicat la necessitat de difondre al màxim l'obra del seu pare i, per això, afirmen haver descartat opcions com la de 850.000 euros de Christies i una oferta milionària d'un col·leccionista privat.

Sergi i Octavi Centelles asseguren que van valorar, juntament amb diversos experts, que l'opció del Ministeri de Cultura pel projecte museístic i històric del Centre Documental de la Memòria Històrica, amb seu a Salamanca, era el més adequat perquè preveu "un ampli ventall d'exposicions a Estats Units i l'Amèrica llatina".

La família d'Agustí Centelles, a més, va criticar que l'"únic reconeixement" que va rebre Centelles per la seva obra va venir de Madrid. El Ministeri de Cultura va atorgar-li el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en Fotografia l'any 1984. El van recollir Sergi i Octavi Centelles en els últims mesos de vida del fotoperiodista.

Per contra, la conselleria de Cultura, que oferia als fills 500.000 euros pel llegat del seu pare, va considerar "deslleial" l'actitud del govern espanyol i dels fills del fotògraf.


Pioner del fotoperiodisme modern

Tot i que Agustí Centelles va néixer al País Valencià l'any 1905, va viure des de ben petit al Principat, on va morir l'any 1985. s considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern a Europa. Les imatges captades amb la seva càmera són les més representatives i conegudes de la Guerra Civil, tant les de la reraguarda a Barcelona, els bombardejos de Lleida, el front d'Aragó o de l'estada als camps de refugiats republicans a França.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Cartes al director ·
Els Centelles
Crònica · Pla de lleida
Per acabar, Centelles
Crònica · Cultura
Drets culturals i humiliacions
Notícia · Societat civil
Òmnium Cultural denuncia la deslleialtat i l'intromissió competencial del Ministerio de Cultura
Crònica · Política catalana
Cas Centelles: colonialisme cultural
Indica publicitat