Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de novembre del 2011 | 16:26
Notícia · Euskal Herria

Julen Madariaga: "No voler entendre que ETA ha fet un gest definitiu per la pau és instigar a la guerra"

El que fou un dels fundadors d'ETA, desvinculat de l'organització des de fa molts anys, critica l'actitud del govern espanyol i basc davant el nou escenari que s'ha obert a Euskadi.

"Si el dia que ETA va fer públic el comunicat Zapatero hagués comunicat el seu compromís democràtic, jo ara us diria que ens trobem ja en un camí preciós cap a la pau sense matisos. Però restem a l'expectativa de les negociacions entre ambdues parts". Així valora Julen Madariaga, en una entrevista a El Temps, l'escenari generat a Euskadi arran de l'anunci d'ETA de cessar la seva activitat armada.

El fundador d'ETA ha negat que l'anunci del cessament de l'activitat armada contingui un punt de derrota, i ha afegit que "lamentaria molt que aquesta fos la interpretació amb què es quedessin la majoria d'espanyols, perquè aquesta percepció marcaria negativament els mesos vinents". Madariaga ha anat més enllà i ha assegurat "certs espanyols juguen amb foc quan afirmen que ETA s'ha rendit" i que "no voler entendre que ETA ha fet un gest definitiu per la pau és instigar a la guerra".

Madariaga ha criticat també l'actitud del Lehendakari Patxi López –" el personatge menys respectable per a la gent d'Euskadi"- i ha afirmat que ni l'Estat ni ETA poden posar condicions prèvies per asseure's a negociar.

Sobre la possibilitat que els ciutadans bascos puguin exercir el dret a l'autodeterminació, Madariaga ha explicat que, tot  i no saber si l'estat l'acceptarà o no, "el procés s'anirà fent cada vegada més irreversible". "Si s'avança en el procés democràtic al costat d'observadors cada vegada més potents –ha conclòs-, serà molt difícil que l'estat espanyol pugui blocar el procés per sempre".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat