Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de desembre del 2011 | 17:42
Notícia · Internacional

El conflicte de Catalunya amb l'Estat pels 759 milions d'euros ressona a la 'City'

Una firma d'inversions britànica alerta que l'incompliment de l'Estat en el pagament del fons d'infraestructures pot generar tensions als mercats, mentre que mitjans com 'The Guardian' es fan ressò de la denúncia de la Generalitat a l'Estat.

El districte financer de Londres, la 'City'
(Foto: ACN)

Redacció/ACN · La negativa de l'Estat a pagar els 759 milions d'euros en infraestructures que deu a Catalunya, i la decisió del Govern de denunciar l'incompliment als tribunals ha captat l'atenció de la City de Londres, el cor financer europeu i on es fan la gran majoria de les compres i vendes de deute. Un informe de la firma d'inversions King & Shaxon a què ha tingut accés l'ACN alerta que Mariano Rajoy tindrà una "benvinguda desagradable" quan entri a la Moncloa perquè la Generalitat "ha amenaçat de denunciar el govern espanyol pels fons d'infraestructura que li deu". La firma destaca que sense els diners el dèficit català "s'incrementarà" i que Catalunya rebrà "un càstig" de Madrid: "la prohibició d'emetre més deute". El text alerta que un "conflicte intern" pot causar problemes als mercats.

King & Shaxon: "Espanya té els diners"

Fonts de King & Shaxon consultades per l'ACN han assegurat que la situació en què es troba Catalunya és una "paradoxa" o fins i tot un "catch-22", una expressió anglosaxona per descriure un escenari en què totes les opcions poden acabar sent negatives. L'informe de la companyia admet que "a principis d'any el govern espanyol va acceptar pagar la quantitat de 759 milions i la vicepresidenta Salgado va dir al parlament que els diners es donarien aquest any". Per això, recorda el text, "el govern català va incloure aquesta suma en el seu pressupost anual". Amb tot, els analistes alerten que si el govern espanyol es nega a pagar i hi ha "qualsevol signe de conflictes interns o divisions" es poden provocar "més preocupacions en els mercats", que ja estan "molt atents a Espanya". Les mateixes fonts asseguren que, tot i les dificultats per les que passa, el govern espanyol té diners "suficients" per pagar el que deu a Catalunya.

The Guardian

El conflicte també ha arribat a mitjans com The Guardian, que afirma que la possibilitat de denúncia del govern català es percep com una amenaça pels pactes de fiscalitat de la darrera cimera de Brussel·les. El rotatiu assegura que Madrid es queda els diners "com a part del seu esforç d'austeritat" i que alts funcionaris han "acusat les regions de gastar massa en els seus pressupostos i posar en risc un programa d'austeritat dissenyat per complir amb els objectius marcats per Brussel·les". A diferència de l'informe de la 'City' a què ha tingut accés l'ACN, però, no mencionen que l'impagament farà que sigui Catalunya qui incompleixi els objectius.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat