Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de gener del 2012 | 15:37
Notícia · Internacional

Els escocesos ja tenen pregunta pel 2014: "Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?"

El primer ministre escocès ha fet públic el full de ruta del seu govern per convocar un referèndum sobre la independència. La pregunta és de 'sí o no', però Salmond no tanca la porta a incloure una tercera opció i aposta perquè es pugui votar des dels 16 anys.

ACN · "Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?". Aquesta és la pregunta que el govern d'Alex Salmond proposa pel referèndum que vol organitzar durant la tardor del 2014. El primer ministre escocès ha presentat aquest dimecres la seva proposta pel referèndum, que ara s'obre a consulta pública. La pregunta és de 'sí o no', però Salmond no tanca la porta a incloure una tercera opció per ampliar els poders d'Edimburg sense sortir del Regne Unit si així ho decideixen els ciutadans durant el procés de consulta. Salmond negociarà amb Londres perquè el referèndum sigui "legal" i no pugui ser disputat als tribunals. El primer ministre vol que els joves de 16 i 17 anys votin a la consulta.
Salmond ha assegurat que està disposat a negociar amb el govern britànic de David Cameron perquè es transfereixin els poders per celebrar un referèndum vinculant i legal, tot i que ha alertat en reiterades ocasions que els escocesos "són la millor gent per prendre decisions sobre Escòcia".

"Si l'oferta per negociació es fa de bona fe", ha dit Salmond, les discussions "aniran bé", però ha alertat que no acceptarà "condicions" de Londres, ni pel que fa a les preguntes ni pel calendari. De fet, Salmond assegura que el parlament escocès té les competències per organitzar un referèndum consultiu, però vol evitar que sigui una consulta "sense retrets" i que ningú, especialment Londres, la pugui posar en dubte al Tribunal Suprem. Per tant, ha dit que accepta l'oferta de Cameron per la transferència del poder legal de fer una consulta sempre que arribi sense precondicions.

El primer ministres escocès ha dit que la tardor del 2014 és la data "més propera que permet fer una consulta amb els estàndards més elevats" de qualitat. Salmond ha dit que el govern escocès "defensa la independència" però que no descarta la pregunta per ampliar l'autogovern perquè el referèndum ha de ser "democràtic, inclusiu i just" i la coneguda com a 'devo max' és defensada per una majoria de la població. "No eliminarem l'opció només perquè és popular", ha dit Salmond, en referència a l'oposició del govern britànic a fer una referèndum amb tres preguntes.

En la seva proposta, presentada en l'informe 'Your Scotland, Your Referendum' (La teva Escòcia, el teu referèndum), Salmond ha dit que votarà "tothom que viu i treballa a Escòcia". A més, el govern de l'SNP vol que s'obri el vot als joves de 16 i 17 anys. "Si un jove de 16 anys pot entrar a l'exèrcit, pot casar-se i pagar impostos, també pot decidir sobre el futur constitucional del país", ha defensat Salmond.

Una nova "unió social" amb Anglaterra
Alex Salmond ha dit que la independència és el que "busquem com a individus". "No ser independent és l'excepció", ha alertat Salmond, que ha dit que un estat propi per Escòcia donarà "molt potencial" al país. El primer ministre escocès ha destacat de nou que la seva opció d'independència inclou el manteniment de la monarca Elisabet II però només una relació "d'igual a igual" amb la resta de nacions de les illes britàniques, com Anglaterra, Gal·les o Irlanda.

"Vull la independència no perquè pensi que som millors que cap altre país, sinó perquè sé que som tan bons com qualsevol altre", ha destacat Salmond. "El nostre futur i el nostre èxit han d'estar a les nostres mans", ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat