Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de de gener del 2012 | 19:31
Notícia · Internacional

L'última enquesta sobre la independència d'Escòcia situa els partidaris del 'sí' en un 44%

El sondeig, publicat per la revista 'New Statesman' el mateix dia que Salmond ha anunciat els seus plans pel referèndum mostra que el 'no' guanyaria per un ajustat 45%.

ACN · Un 44% dels escocesos votaria 'sí' a la independència. L'última enquesta sobre la independència d'Escòcia, publicada per la revista britànica 'New Statesman' coincidint amb l'anunci d'Alex Salmond sobre els plans del referèndum, mostra un creixent suport pel 'sí'. Si avui es fes una consulta, els partidaris de mantenir la unió entre Escòcia i Anglaterra guanyarien per un ajustat 45%, només un punt més que els que donarien suport a l'estat propi. La xifra dels partidaris del 'sí' és molt més elevada del que mostraven les darreres enquestes, que el situaven com a màxim en el 38%. El sondeig també indica que un 38% dels britànics està a favor de la independència d'Escòcia, mentre que un 34% s'hi oposa.
El mateix dia que el primer ministre escocès, Alex Salmond, ha presentat la seva proposat de pregunta pel referèndum ("Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?"), la revista britànica 'New Statesman' publica un sondeig d'ICD que mostra un creixent suport per l'estat propi.

Preguntats si està d'acord que Escòcia hauria d'esdevenir independent, un 44% dels enquestats va respondre 'sí' i un 45% 'no'. El sondeig també apunta a un suport generalitzat per l'assoliment de la màxima autonomia fiscal per Escòcia, una opció que Salmond podria incloure en el referèndum si així ho decideix el poble durant el procés consultiu que s'ha obert aquest dimecres. Segons l'enquesta, un 51% dels escocesos està d'acord en tenir el control complert de les finances, mentre que un 32% hi està en contra i un 17% es manté indecís.

La darrera enquesta sobre la independència d'Escòcia també mostra dades interessants sobre la percepció de la resta dels britànics sobre la independència. Un 38% creu que Escòcia s'hauria d'independitzar, tot i que només un 20% creu que Edimburg estaria en una millor situació si aconseguís l'estat propi. En canvi, més de la meitat dels britànics, un 52%, creu que Escòcia aniria pitjor si fos un estat independent i fins i tot un 36% creu que Anglaterra en sortiria beneficiada. A la inversa, un 34% dels ciutadans del Regne Unit s'oposen a la independència, el mateix percentatge que creu que Anglaterra patiria per la secessió.

"Una enquesta excel·lent"
El director de la campanya per la independència de l'SNP, Angus Robertson, ha destacat que el sondeig és "excel•lent" pels interessos del govern escocès. "L'enquesta confirma que el suport per la independència està frec a frec amb l'oposició, amb un 44% a favor i només un 45% en contra", ha dit Robertson en un comunicat.

"Aquest és només l'inici de la campanya i del gran debat que tindrem al país", ha dit el polític nacionalista, que destaca que sondejos com aquest "demostren que la independència és assolible".

L'enquesta es va realitzar per I'ICD i 'New Statesman' el 21 i 22 de gener, amb una mostra de 1.000 persones representatives de la societat escocesa. Les preguntes van ser "Està d'acord que Escòcia hauria d'esdevenir un estat independent?" i "Escòcia hauria de rebre tot el control sobre els seus impostos i despesa?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat