Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de febrer del 2014 | 15:26
Notícia · País Valencià

Nova ILP per una televisió i ràdio públiques, de qualitat i en valencià

L'alarmant regressió de drets lingüístics que estan vivint els ciutadans del País Valencià actualment ha fet saltar totes les alarmes a un destacat grup de personalitats que han iniciat una iniciativa legislativa popular (ILP) per un servei públic de ràdio i televisió en valencià.

Barcelona · El desolador panorama polític, educatiu i social del País Valencià quant a llengua pròpia està generant els seus revulsius. A la cada cop més present, densa i coneguda activitat d'Escola Valenciana, que guanya suports amb el temps, s'hi ha sumat aquesta setmana una nova ILP presentada per una vintena de personalitats a favor d'un servei públic de ràdio i televisió en valencià.

El desmantellament de Canal 9 i la fi d'emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, sumades a l'amenaça que plana actualment sobre 151 línies en valencià als centres d'ensenymaent del país i a la total destrucció del suport econòmic a la cultura i llengua pròpies des de l'administració, han encès tots els pilots vermells al territori.

La societat valenciana, cada cop més organitzada, ha decidit, doncs, cristal·litzar la seva reivindicació d'uns mitjans en llengua pròpia a través d'una iniciativa legislativa popular (ILP) fent palès el dret del poble valencià a rebre i comunicar idees i informació en llengua pròpia a través de mitjans de comunicació públics.

Els promotors de la ILP han denunciat el buit existent en l'espai de comunicació del territori d'uns mitjans de comunicació en llengua pròpia i han alertat que aquest buit és "una paradoxa tenint en compte el notabilíssim augment de les possibilitats tecnològiques" de què actualment disposem. Els promotors també han volgut fer una defensa de la identitat, els valors i els interessos del poble valencià i del seu patrimoni cultural i han recordat l'existència de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries --ratificada per Espanya el 2001--, amb la qual els polítics valencians han de garantir la creació de, com a mínim, una emissora de ràdio i un canal de televisió en les llengües protegides pel conveni, entre les quals s'hi troba el valencià.

La ILP s'ha presentat aquesta setmana i ha obert un termini de 4 mesos, ampliables a 6, per aconseguir un mínim de 50.000 firmes de suport de valencians i valencianes. A continuació Les Corts s'hauran de pronunciar sobre la Llei. L'elaboració de la ILP ha comptat amb l'impuls inicial del Comitè d'Empresa de RTVV i són ja desenes les entitats valencianes de tot tipus que s'han mostrat favorables a participar en la seva difusió.

Podeu consultar el document de la ILP de manera completa a la secció Documents de Tribuna.cat. Els membres promotors de la ILP són:

- Esteban Morcillo, Rector de la Universitat de València (UV )
- Ramon Ferrer, President de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) 
- Josep Lluís Albinyana. Jurista. Primer President del Consell Preautonòmic (1978-1979) 
- Joan Francesc Mira, Escriptor. President d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) 
- Josep Mª Perea, President de la Plataforma d'Iniciatives Ciutadanes d'Alacant 
- Josep Almeria, President de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana 
- Ferran Gadea, President de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) 
- Antoni Mayor, President de la patronal hostelera de Benidorm (HOSBEC) 
- Pere Borrego, President de la Falla Na Jordana 
- Rubén Penya, vicepresident Gaiata número 8 de Castelló 
- Lluís Amat, Promotor Cultural i Foguerer (Alacant) 
- Josep Cabanes Genovés II, Pilotari 
- Waldo Vila, Pilotari 
- Rafael Chirbes . Escriptor. Premi Nacional de la Crítica 2007 
- Carmen Amoraga, Escriptora, Premi Nadal 2014 
- Xavier Sarrià, Músic i cantant d'Obrint Pas
- Manuel Boix, Pintor. Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 1980 
- Mar Esquembre, Professora de Dret Constitucional a la Universitat d'Alacant (UA) 
- Anna Lluch, Doctora. Cap del Servei d'Hematologia i Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de València

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat