Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de de novembre del 2009 | 16:47
Notícia · Política

Del nerviosisme a l'alabança: divisió davant la nova proposta abertzale

Barcelona · El document de principis i voluntat' de l'esquerra abertzale, presentat aquest dissabte a Altsasu i basat en els "principis Mitchell", en referència a les propostes del senador Mitchell que van facilitar l'acord al conflicte d'Irlanda del Nord, no ha deixat indiferent a ningú. A pesar dels intents del PSOE i PP -i dels seus portaveus mediàtics- de restar transcendència al text afirmant que és "més del mateix", tots els agents que engloben el conflicte basc han hagut de posicionar-se, i ho han fet amb divisió d'opinions.

Els principis que l'esquerra abertzale ha presentat aquest dissabte es resumeixen en el fet d'aconseguir "un procés polític pacífic i democràtic" que es desenvolupi "en absència total de violència i sense ingerències", i en el que la "voluntat popular expressada per vies pacífiques es constitueix en l'única referència del procés".


Principis Mitchell

La concreció d'aquests punts passaria, segons l'esquerra abertzale, per seguir l'estela d'altres conflictes resolts com el d'Irlanda del Nord o el de Sud-àfrica. En aquest sentit, la proposta assumeix, en certs aspectes, els principis que va plantejar el senador Mitchell per aplanar el procés de pau irlandès. Unes bases segons les quals les parts es comprometen a utilitzar mitjans democràtics i exclusivament pacífics per resoldre qüestions polítiques i expliciten la renúncia a usar la força per influir al procés.


Més del mateix?

Les reaccions més previsibles al document han estat les manifestades pel bloc PP-PSOE que, en la seva estratègia d'equiparar l'esquerra abertzale amb ETA, han assenyalat que el text és "més del mateix". I és que les declaracions de Rubalcaba fetes mesos enrere assegurant que encara que l'esquerra abertzale condemnés la violència no seria legalitzada, no deixen cap tipus de dubte pel que fa a l'estratègia a seguir pel govern espanyol; no hi ha opció al diàleg, només a via policial, no només contra ETA, sinó contra tota l'esquerra abertzale. En aquest sentit, se'ls veu el llautó als Rubalcaba i companyia, que en públic minimitzen el nou document afirmant que no aporta res de nou mentre que, curiosament, l'endemà El País publica en exclusiva la proposta dels governs espanyol i basc que els partits "es comprometin a no negociar amb ETA". Cal solapar i desviar l'atenció sobre l'aposta de l'esquerra abertzale si aquesta no té cap valor?

Més equidistant ha estat el PNB que conclou que, a pesar que els passos de l'esquerra abertzale no són suficients, no escoltaran "els cants de sirena" del PSOE. Aralar també ha demanat més determinació, mentre que EA i EB han mostrat la seva satisfacció per la nova proposta. El que més èmfasi ha posat en valorar positivament el document ha estat, però, el mediador i expert en conflictes Brian Currin. El sud-africà considera que el moviment de l'esquerra abertzale és "significatiu i innovador", i ha reclamat als governs de la UE a que "aplaudeixin" la iniciativa. Centrant-se al govern espanyol, Currin ha demanat que valori el text de manera "positiva", tot i que ha admès que l'executiu se sent "còmode" en l'actual situació. L'expert en conflictes ha demanat al govern, també, que derogui la Llei de Partits.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat