Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 de de juny del 2009 | 15:50
Notícia · Política

Carod Rovira defensa a Palma una política lingüística "positiva i simpàtica"

Palma · Reproduïm de Tribuna Mallorca · El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira (Esquerra Republicana), defensà a Palma que la política lingüística ha de ser "positiva, inclusiva, atractiva i simpàtica", i descartà com a estratègia "la imposició i la força" perquè "les vam patir en carn pròpia".

El català advertí que "repensar l'estratègia no és una derrota, sinó la clau per a la victòria", i apostà per renovar la llengua catalana perquè no caigui en l'oblit, dur-la "allà on calgui" i "obrir portes i finestres, si cal, per permetre la incorporació de més gent a la comunitat lingüística". Així ho ha publicat avui dBalears.

Carod-Rovira va ser ahir a Palma per pronunciar la conferència El català, un patrimoni viu per compatir a la seu de l'Institut Ramon Llull. L'escoltaren una trentena de persones, entre les quals el conseller de Presidència, Albert Moragues; la directora adjunta del Llull, Fanny Tur; l'exconseller Damià Pons; escriptors com Gabriel Janer Manila i Miquel Segura; l'editor Francesc Moll; i el president de l'Obra Cultural, Jaume Mateu. Davant ells, apostà per una política lingüística que no vagi contra ningú "sinó a favor nostre"; per aconseguir una comunitat lingüística "forta, diversa, però cohesionada"; per deslliurar el català de qualsevol manipulació política i per prestigiar-lo i fer-lo útil. Acabà desitjant "salut i força vida al català". Abans, havia vist com mitja dotzena de membres de joves del PSM desplegaven una pancarta per reclamar que s'emeti a les Illes la programació íntegra de TV3. Carod es reuní amb els joves, que li entregaren una carta.

Precisament de TV3 parlà al matí amb el conseller Moragues -també es reuní amb la presidenta del Consell, Francina Armengol- i afirmà que els dos governs defensen que en el futur es puguin comprar productes audiovisuals a la FORTA no per territoris, com fins ara, sinó per llengües. Així, TV3 i IB3 podran comprar conjuntament els drets d'emissió en llengua catalana de determinats productes i es podran veure "indistintament" als dos territoris. El vicepresident català també parlà del finançament i deixà clar que tant el model com les xifres que planteja Madrid són "inacceptables" per Catalunya i cal esperar una nova proposta. A la vegada, afirmà que voldria que es resolgués bé el sistema per a Balears, perquè està "pitjor" que el Principat, i defensà que els dos territoris han de "fer pinya" davant el Govern central.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat