Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de d'octubre del 2016 | 10:58
Opinió · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

L'hora PSC

El President s'ha donat un any per a resoldre l'equació del "referèndum o referèndum". I en aquest calendari, un feble govern espanyol haurà de gestionar l'agenda diària.

Rajoy seguirà dirimint els grans reptes polítics a la seva manera. Els deixarà madurar fins a la podridura. Quedaran, doncs, irresolts, apanyats amb draps calents. Ho ha fet amb l'encausament judicial del procés i, amb tota seguretat, continuarà aquesta política perquè el poder judicial li dóna el domini del calendari i li permet exercir el control del dany.

En minoria, Rajoy estarà a mercè dels altres partits espanyols i cadascun té el seu particular desenllaç del procés. Sense contemplar la desconnexió, la diversitat va des dels qui aspiren a la rendició absoluta, sense contemplacions; fins als qui condescendeixen un canvi de decorat, per viure el mateix de tota la vida. I no obstant això, en els partits hi ha els durs i els cordials i afables. Així que tot és possible.

Tant pot reeixir un front patriòtic espanyol, partidari de la repressió i de la suspensió de l'autonomia; com que les forces es neutralitzin, les unes a les altres. Ara Rajoy no té la majoria absoluta. Li costarà que els partits li deixin la potestat que s'atorgava i haurà de pactar un discurs. El qual tant pot ser el d'un tancament patri constitucionalista, com el d'una proposta de negociació d'un calendari que posposi ad calendas les principals qüestions.

El món mira Europa i espera: el referèndum serà una qüestió europea. O no. De fet, la Unió no surt de lògica dels tractats i ho deixarà en mans de l'estat espanyol i ... dels catalans. De manera que els espanyols s'hi oposaran i el referèndum haurà de ser català, exclusivament, i l'equació a resoldre consistirà en el desafiament de dues qüestions: Què faran els funcionaris?, i Quanta mobilització crearà el President?

La principal empresa catalana és la Generalitat. La totalitat de funcionaris i personal que hi treballa s'hauria de posicionar com un sol home, al voltant del referèndum i tota l'administració hauria de ser un executiu militant. Perquè sense l'acord dels seus treballadors, el President no té forma de superar els handicaps tècnics, ni podrà executar un hipotètic resultat favorable a la independència i no seria un bon exemple pels empresaris i els sindicats si no posa l'administració com a model a imitar i seguir.

De fet, l'encausament i la celebració d'alguns judicis haurà de tenir una resposta. Avui es fa difícil imaginar una resistència al carrer que aguanti fins a alterar la vida quotidiana. Que l'ompli de vagues universals i manifestacions de tot tipus. I això no obstant, el xoc de trens ens hi condueix. I obligarà, també, a la policia espanyola a reprimir amb força i contundència.

Si s'entra en aquest camí, serà el daltabaix de l'estratègia judicial dissenyada per Rajoy. Madrid haurà de recapitular i... perfilar un pacte polític? És l'escenari d'Iceta, del PSC i de la tercera via. Ells han vist com Ciutadans els menjava el terreny i els substituïa al Parlament. I endemés, havien d'abstenir-se com la resta del PSOE? Com Ciutadans? Iceta i els seus preveuen aquell escenari i es posen a l'esquerra. Després, amb un Madrid favorable, subratllaran el fet nacional. Aleshores començarà el moment més delicat del referèndum.

Isidre Palmada

Banyoles, 26/10/16

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Opinió · Política catalana
Catèxit
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat