Barcelona ·
El diputat d'ERC Uriel Bertran i el jurista de CDC Alfons López Tena han anunciat aquest dimecres que es donen de baixa del partit per presentar-se a les eleccions amb l'expresident del Barça, Joan Laporta, sota les sigles de Solidaritat Catalana per la Independència. A més, Bertran ha anunciat que deixarà el seu escó després de la votació per prohibir les curses de braus, aquest dimecres. Així, els promotors de Solidaritat Catalana per la Independència han anunciat, a la vegada, la seva intenció de concórrer en solitari a les eleccions al Parlament amb la única adhesió de Democràcia Catalana, el partit de Joan Laporta, després del rebuig de tots els partits a qui van dirigir la crida a la unitat.
Els tres protagonistes han afirmat que una setmana després, i veient que cap dels partits parlamentaris no s'han adherit a la seva proposta però que sí que hi ha "hagut una resposta massiva de persones" unint-se a la crida, unes 14.000, començaran a "treballar des d'ara en l'elaboració d'una candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència".
Per Laporta, López Tena i Bertran, la "resposta massiva de la ciutadania" i la "nul·la resposta dels partits polítics parlamentaris" mostra "el profund i creixent distanciament entre els partits polítics parlamentaris i la ciutadania que anhela un futur en llibertat". s per això que els promotors de Solidaritat Catalana començaran a estructurar-se pel territori per tal que els adherits puguin escollir en una assemblea que tindrà lloc, molt probablement, el proper 11 de setembre. L'objectiu, "canalitzar l'aspiració legítima i majoritària d'independència" a través d'una "candidatura independentista a les eleccions al Parlament".
Tot i que serà aquest dimecres quan es desvetllaran "les línies mestres" de Solidaritat Catalana, els seus promotors ja han anunciat que "només entrarem al Govern en solitari o en coalició amb les forces polítiques que tinguin com a objectiu proclamar la independència i sotmetre-la a referèndum en la propera legislatura". "Som la garantia -han afegit- que no hi haurà un tercer tripartit".
L'allunyament
L'abandó de López Tena i Bertran de CDC i ERC és la culminació d'un distanciament que prové de fa dues setmanes, quan la Mesa del Parlament va tombar la IP i la ILP pel referèndum sobre la independència. Aquell esdeveniment va provocar que els dos renunciessin als consells nacionals de les respectives formacions. Aleshores, el jurista ja va anunciar que donarien una resposta política a la decisió de la Mesa, resposta que es va traduir en la crida a la Solidaritat Catalana al costat de Laporta. Tot i que just després de l'acte, López Tena va afirmar a Tribuna.cat que seguia sent militant de CDC, ja deixava les portes obertes a la seva possible marxa, un fet que, tot i que potser no s'esperava que es produís en tant poc temps, es veia ja com a quelcom inevitable després de les reaccions dels partits parlamentaris. Uriel Bertran, a més del rebuig del seu partit a la ILP i la negativa a entrar a la Solidaritat Catalana, ja havia expressat el seu malestar pel fet que ERC l'hagués situat al catorzè lloc a les llistes de Barcelona de cara als comicis de la tardor, una posició que descartava la seva presència de nou al Parlament.
Reagrupament
I parlant de distanciaments, sembla que el coqueteig continu de Laporta amb Ragrupament passa per hores baixes. En resposta a preguntes dels periodistes, l'expresident del Barça ha reconegut que si fa unes setmanes enrere semblava encaminat un pacte entre dos partits, darrerament han sorgit "dificultats", especialment des de la crida a la Solidaritat Catalana per la Independència.
L'expresident blaugrana, però, creu que l'escenari ara és diferent, de manera que tot el tractat fins ara amb Carretero no té validesa, tampoc allò que ha fet que es distanciessin, i que cal començar a parlar de zero. A ningú no se li escapen, però, les friccions de Carretero amb qui va ser company seu i rival a les primàries internes d'ERC, Uriel Bertran, entre altres noms de l'entorn de Laporta que no agraden al líder de RCat.