Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de d'agost del 2011 | 13:19
Notícia · Política

Duran alerta que la reforma de la constitució espanyola suposa "la ruptura del procés constituent"

El secretari general de CiU ha alertat que si aquesta tira endavant es produirà "un xoc de trens de conseqüències imprevisibles". A més, s'ha mostrat partidari de convocar un referèndum sobre l'afer.

Davant el pacte PP-PSOE –amb l'excepció d'algun diputat i senador socialista- per fer una reforma 'exprés' de la constitució espanyola, Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que "una reforma constitucional pactada només entre PP i PSOE que ignora CiU, més enllà dels continguts que vulneren l'autonomia de Catalunya, és una ruptura del procés constituent", tant per raons formals com pel seu contingut. El líder d'Unió ha afegit que la reforma "és un atac a l'autogovern" i ha explicat que "el pacte entre PP i PSOE implica limitar a les comunitats autònomes el que siguin elles les que a través del seu Parlament fixin el sostre del dèficit estructural és un atac a l'autogovern".

Duran ha afegit que "és un atac que sorprèn especialment del partit socialista perquè el PSOE havia mantingut públicament per activa i per passiva, des de Rubalcaba a Elena Salgado, la tesi davant de la del PP que el límit del dèficit estructural havia de ser fixat a nivell de comunitat autònoma". I ha reiterat que "aquesta reforma és una ruptura del procés constituent per a CiU; és excloure'ns de la Constitució a partir d'un instrument que erosiona la capacitat d'autogovern en l'àmbit financer". En conseqüència, CiU presentarà esmenes per "corregir el que entenem vulnera la Constitució i l'economia financera de Catalunya per deixar clar que el dèficit estructural el pugui fixar el Parlament i no a través d'una llei orgànica" i que "en el cas d'emissió de deute públic o de contraure un crèdit ho pugui fer el Parlament autonòmic".  A més a més, ha afirmat que "les esmenes són per corregir el contingut actual, però n'afegim una altra a l'article 135: també aquesta llei orgànica el que ha de fer és definir el dèficit fiscal territorial estructural entre les comunitats autònomes i el govern de l'Estat".

Duran ha dit que "ja que el contingut afecta l'autonomia de Catalunya i entenent que una reforma constitucional no es pot fer de manera improvisada i d'esquenes a la gent, CiU donarà suport a que es convoqui un referèndum perquè el poble tingui veu i vot per decidir si vol acceptar o no una reforma de la Constitució, que en els termes actuals significa una ruptura amb el procés constituent, en el qual CiU en va ser un actiu partícip".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat