Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 de de febrer del 2013 | 17:31
Opinió
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF

Lideratge i més societat

Resulta obvi que a Catalunya la qüestió nacional i la qüestió social estan imbricades. I ho haurien d'estar molt més els objectius i les estratègies en ambdós àmbits, també per part dels partits catalanistes de l'oposició (el PSC s'està convertint en un partit de psiquiàtric).

Això s'emmarca en un dèficit fiscal escandalós i en l'actuació d'un govern espanyol que incompleix sistemàticament els acords previs (8600 milions d'euros) i que actua, en contra de les indicacions europees, d'una manera molt deslleial respecte a Catalunya -centrifugant el dèficit i no assumint la seva part proporcional, que és la més gran del conjunt; no aplicant-se a sí mateix allò que exigeix a les comunitats autònomes; mantenint Ministeris sencers inútils i redundants; tancant la porta sistemàticament a acords territorials equitatius, etc.

Des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, el marc legal espanyol s'ha transformat en un marc hostil a Catalunya. A més, les pràctiques del govern central constitueixen una font sistemàtica d'ofegament econòmic i fiscal. Tal com s'ha interpretat la Constitució i tal com els governs centrals l'apliquen, un munt d'articles i de pràctiques s'han convertit en bombes contra l'autogovern: interpretacions homogeneïtzadores de la "unitat de mercat", de la noció d'igualtat, dels drets, lleis de bases, lleis orgàniques, etc.

Una de les conclusions de l'actual política comparada d'estats plurinacionals, és que les versions unitaristes de la igualtat de ciutadania i de la sobirania popular, ja siguin de caràcter no democràtic o de caràcter jacobí, esdevenen versions que, en atemptar contra el reconeixement i l'acomodació del pluralisme intern, també ho fan contra els mateixos valors liberal-democràtics. En aquests casos, els ciutadans de les minories permanents de caràcter nacional són tractats de manera desigual com a ciutadans de segona, tot en nom de la "igualtat de ciutadania".

A Catalunya, la congruència entre les institucions -Govern, Parlament, Ajuntaments, etc- i la societat civil resulta imprescindible en aquests moments de canvi. Però encara ho és més la interrelació entre aquests dos àmbits del país. Si políticament hi ha un bon lideratge i més societat, també hi haurà millor govern. I Catalunya pot ser imparable.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Ferran Requejo
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF
Opinió · Informe SIC
Processos constituents
Opinió ·
Més enllà de Gaziel
Opinió ·
Els estats i el progrés de la democràcia
Opinió ·
1714 - 1945 - 2014
Opinió ·
Tres plans, vuit elements
Opinió ·
Corrupció? Qualitat democràtica
Opinió ·
Lideratge, govern, societat
Indica publicitat