Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de febrer del 2013 | 17:49
Opinió
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF

Lideratge, govern, societat

Tant en l'esfera privada com en l'esfera pública, el lideratge constitueix un element clau per l'èxit dels projectes, especialment quan són ambiciosos i suposen canvis dels objectius i pràctiques habituals. Cal que el lideratge sigui de prestigi de cara endins per a que sigui reconegut i eficient de cara enfora.

En els projectes col•lectius no es pot avançar amb contundència quan es tenen peus de fang. Un dels terrenys on aquesta formulació general adquireix unes dimensions més notòries és el de la política democràtica.

En el context de Catalunya, tot indica que el lideratge està actualment ben cobert. CiU i ERC tenen una responsabilitat compartida. L' estabilitat del Govern resulta una condició necessària, tant per gestionar el país de la manera més harmònica possible en l'àmbit socioeconòmic, com per incentivar la internacionalització política i econòmica de primer nivell que el país necessita -amb suport dels sectors polítics i socials que donen suport al "dret nacional a decidir". En els objectius bàsics del país cal garantir que no hi hagin fissures.
Falten ponts entre l'administració i els sectors més dinàmics i preparats de la societat catalana"
Tanmateix, seria un error que el Govern i els partits que li donen suport creguessin que es poden enfrontar tot sols a les adversitats que es trobaran tant en l'escenari de l'estat com en l'escenari internacional. Un dels havers més destacats de Catalunya és la solvència pràctica i intel·lectual de determinats sectors de la seva societat civil. En el món empresarial, universitari, de la recerca, dels col•legis professionals, de l'associacionisme, etc, hi ha tota una sèrie de recursos humans que no han estat massa "explotats" políticament.

En els àmbits de les infraestructures, del benestar, de les comunicacions, de l'energia, de la sanitat, de la ciència, de l'ecologia, de l'educació, de la cultura, etc, hi ha actors socials de qualitat i amb vocació de país, capaços d'aportar bones idees, projectes i estratègies, i que no han rebut prou atenció fins ara per part de les institucions públiques. Es tracta d'actors, diguem-ne, llegits i viatjats. Actors informats, analíticament solvents i que pensen el país en termes de modernitat i de futur.

Caldria que des del Govern s'optimitzessin tots aquests recursos i energies. Crec que falten ponts entre el Govern/administració i els sectors més dinàmics i preparats de la societat catalana. Aquí, algunes pràctiques de països anglosaxons (p. ex, les Royal Commissions) són una referència clara, al igual que les experiències, més conegudes, de la gestió pública-privada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Ferran Requejo
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF
Opinió · Informe SIC
Processos constituents
Opinió ·
Més enllà de Gaziel
Opinió ·
Els estats i el progrés de la democràcia
Opinió ·
1714 - 1945 - 2014
Opinió ·
Tres plans, vuit elements
Opinió ·
Corrupció? Qualitat democràtica
Opinió ·
Lideratge i més societat
Indica publicitat