Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de juliol del 2013 | 13:48
Opinió
Jordi Porta

Corrupció i democràcia

Els defensors del sistema democràtic, com a millor manera d'organitzar la vida col·lectiva, sabem que cal estar atents perquè el funcionament concret que s'atribueix a aquest concepte és sempre millorable. Una de les qüestions sempre controvertides ha estat el sistema de finançament dels partits polítics. És evident que no calen anàlisis molt minucioses per concloure que és difícil de creure que aquest finançament és resolt amb les quotes del afiliats al partit i amb les subvencions públiques que corresponen als càrrecs públics i que una part van als respectius partits. 

Fa anys la Fundació Jaume Bofill va organitzar un col·loqui internacional sobre aquest tema i es va veure que era un problema general. Un cas particular eren els Estat Units on sovint es resolien el problemes sense dissimular-los i es compraven els vots d'una manera diàfana. Era de domini públic, per exemple, que un industrial podia promocionar la campanya electoral d'un futur senador a canvi de que, si el darrer arribava al poder, li fes alguna gestió a l'industrial que fos del seu interès pel seu negoci particular.

El tema de les concessions públiques a canvi d'alguna "comissió" destinada al partit que està al poder --i que ha permès l'esmentada concessió-- és una pràctica que es vol amagar. Potser de vegades seria millor que aquestes activitats fossin clares i diàfanes, com passa als Estats Units. A més, el sistema té l'inconvenient que l'intermediari pot quedar-se una part de la "comissió" a títol particular.
Convé regenerar la tasca política, una de les tasques més importants pel futur"
En el col·loqui esmentat, una de les mesures que varen sortir és la d'arribar a un acord entre els partits per tal de limitar els costos de les campanyes electorals i no fer imprescindible unes estructures que no serien realment necessàries per arribar a la ciutadania.

En fi, també cal dir que hi ha nivells diferents d'això que ha acabat essent pura corrupció. Convé regenerar la tasca política, que és una de les tasques més importants pel futur de la ciutadania i, per tant, per a recuperar el prestigi de la funció pública.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat