Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de novembre del 2015 | 00:00
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Jordi Fortuny
Periodista, @jordifortuny1

Quan la Corpo i l'audiovisual siguin una prioritat (i 2)

Què cal fer per posar el nostre sector audiovisual al dia?En l'àmbit normatiu, cal actualitzar les lleis de la comunicació audiovisual, del CAC i de la CCMA, la Corpo. Està a punt de sortir una nova directiva europea i haurem d'adaptar-hi la nostra arquitectura legal.

Però si no hi hagués una nova directiva ho hauríem de fer igualment: el CAC ha de tenir més competències i la Corpo encara està lluny de l'estàndard europeu de transparència, desgovernamentalització, despartidització i professionalització de la gestió.

L'Agència Catalana de Notícies i la Xarxa Audiovisual Local s'haurien de desempallegar de la tutoria governamental, regir-se pels mateixos principis que la Corpo i avançar cap a una més que aconsellable fusió"

Amb tot això, només haurem començat. També caldrà dotar la Corpo d'un pla estratègic a cinc anys vista –com a mínim– que marqui la ruta cap a una corporació multimèdia avançada, cap a la convergència de redaccions, el rejoveniment de la plantilla, l'obertura a l'audiència de parla castellana, la col·laboració amb valencians i balears i la recuperació dels drets esportius. Objectius que s'hauran de reflectir en el pròxim contracte programa i el pròxim conveni col·lectiu, que hauran d'estar vigents tots dos a partir de 2017.

Als altres mitjans de comunicació públics també els ha d'arribar el torn. L'Agència Catalana de Notícies i la Xarxa Audiovisual Local s'haurien de desempallegar de la tutoria governamental, regir-se pels mateixos principis que la Corpo i avançar cap a una més que aconsellable fusió, si els estudis oportuns, com és probable, ho corroboressin.

El context polític, en fi, no pot ser l'excusa per continuar ajornant tots aquests deures, ni per ignorar els nous reptes que vindran. Al contrari. A mesura que avanci el procés d'emancipació política, les institucions catalanes hauran de tenir una alternativa pròpia per quan arribi el moment de distribuir el nou dividend digital, el primer de gener de 2021.

I també caldrà trobar la manera, en fi, que les televisions que emeten a Catalunya amb una llicència estatal de TDT s'ajustin, com tothom, a les regles del joc de què ens hem dotat. Són polítiques, totes aquestes, que caldrà basar en dades i informacions rigoroses com les que aportarà el Baròmetre de la Comunicació, o un instrument semblant, un cop l'haguem recuperat.

Jordi Fortuny

periodista

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Fortuny
Jordi Fortuny
Periodista, @jordifortuny1
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Quan la Corpo i l'audiovisual siguin una prioritat (1)
Opinió ·
La polseguera de Maroni oculta l'Expo
Opinió ·
La posició de les grans empreses sobre la consulta, ben aviat
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Indica publicitat