Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de de desembre del 2014 | 20:03
Opinió
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona

Depèn de nosaltres mateixos

El moment polític que viu Catalunya en molt gran mesura es deu a l'esgotament del model autonòmic espanyol com a sistema vàlid per reconèixer l'estatus nacional de Catalunya en el marc d'un estat plurinacional.

En bona mesura es deu a la gran miopia de la política espanyola per tenir un gabinet desapassionat i acurat d'anàlisi del que està succeint a Catalunya.

Amb l'èxit del 9N, però alhora amb la seva insuficient força política i de legitimitat per a projectar-se davant de la comunitat internacional, el president Mas va proposar el 25 de novembre un mapa de ruta claríssim pels propers mesos; perquè els catalans siguin consultats en la manera més apropiada i, en vista dels resultats, es facin els passos d'acord amb la voluntat reflectida en la composició d'un nou parlament.

Ara estem en una fase en què només depenem de nosaltres mateixos. El mapa de ruta del president Mas no és una brillant improvisació, és una proposta basada en un estudi en profunditat de precedents en el dret internacional. És una proposta que descansa en els estudis del Consell Assessor per la Transició Nacional.
Ara és el moment per una llista unitària. Serà molt difícil d'explicar que ara es l'hora de tres tristes llistes sobiranistes"
Ara només depenem de nosaltres mateixos i de la capacitat de diàleg entre els partits polítics que donen suport al dret a decidir. Ens hem de comptar democràticament i en vot secret en urna, com es fa en els països democràticament madurs. Ara només depenem d'haver entès les lliçons dels errors del segle XX, que hem de tenir molt present per no repetir.

Estem en una fase en què ja s'ha acabat la competència per veure qui és el sobiranista més autèntic. Els passos decidits del president Mas han cancel·lat aquest dubte. Ara és el moment per una llista unitària. Serà molt difícil d'explicar que ara es l'hora de tres tristes llistes sobiranistes.

Mirem Eslovènia en la seva transició a la sobirania. Deixem el retorn a la legítima disputa ideològica per després d'aquest moment excepcional. Aquí no s'hi val a carregar les culpes a "Madrid", aquí només depenem de nosaltres. D'aquí a molts anys es parlarà del que ara, en aquests dies i setmanes, sapiguem encertar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Xuclà
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona
Opinió ·
Ha arribat el dia
Opinió · Política
El mirall escocès
Opinió ·
Any electoral, any de canvis en l'espai polític
Opinió ·
Decidir per nosaltres mateixos
Opinió · Política
Pla de xoc fora de temps
Opinió ·
Fa 10 anys que Zapatero va guanyar i ningú no ho recorda
Opinió · Política
Qui és l'estratega del PP?
Indica publicitat