Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de de maig del 2013 | 19:46
Opinió
Miquel Strubell
Sociolingüista

En un Estat de dret

En un Estat de dret, com és el que la Constitució espanyola havia de garantir, les immunitats, les impunitats, tenen un efecte nefast sobre la societat.

No en va, en una sentència important del jutge britànic Lord Hewart deia: "És d'una importància fonamental que la justícia no només es faci, sinó que -de manera manifesta i sens dubte- ha de ser vista que es fa". (el cas Rex v. Sussex Justices, Ex parte McCarthy [1924] K.B. 256, 259, citat aquí). "És d'una importància fonamental que la justícia no només es faci, sinó que ─de manera manifesta i sens dubte─ ha de ser vista que es fa".

La trista realitat és que en aquest Estat concret, malgrat el que digui la Constitució espanyola, sovint sembla que ni es fa justícia ni es veu que es fa. Us en donaré uns exemples, sense recórrer a casos com l'indult que el Ministre Gallardón va concedir el 7 de desembre de 2013 a un kamikaze, nebot del conseller de Sanitat de Castella-La Manxa, que havia causat un accident mortal.

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb el president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya i director de l'Espai Catalano-Marroquí de la Fundació Nous Catalans, Noureddine Ziani, que se sent "indignat" i víctima d'una "injustícia", en relació amb l'ordre d'expulsió del CNI que penja sobre el seu cap (després de viure legalment a Catalunya 14 anys!), quan vox populi associa aquesta amenaça amb el seu vincle amb el sobiranisme català?
Malgrat el que digui la Constitució espanyola, sovint sembla que ni es fa justícia ni es veu que se'n fa"
Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb el grup de membres del Grup d'Acció Valencianista (GAV) que va irrompre impunement el 14 de maig en el saló de plens de l'Ajuntament de Burjassot, per rebentar un acte de l'Any Estellés? http://www.levante-emv.com/comarcas/2013/05/15/gav-reventar-acto-homenaje-estelles/998017.html

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb el grup de policies espanyols que van apallissar Josep Mascort, que portava una estelada, durant la final de la copa de futbol de l'any passat, a l'estadi Manzanares de Madrid, i després el van denunciar a ell (amb la cara feta un mapa!) per agressions?

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb Bernat Gasull, que va ser vexat i retingut per parlar en català amb la policia espanyola, després d'arribar a l'aeroport del Prat en un vol de fora de la Unió Europea, el dia 7 de setembre de l'any passat? O amb D.T que havia tingut un incident més greu (que denuncià haver estat colpejat per un caporal) el 29 de gener al mateix aeroport?

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb Joan Pueyo que va agafar el tren regional a Barcelona amb el seu fill, en direcció a Figueres i va ser vexat i insultat verbalment per dos agents del Cuerpo Nacional de Policía per negar-se a parlar en castellà amb ells?

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb Simó Colls, un pagès de Vilajuïga que va ser denunciat el dia 30 de maig de 2012 per dos agents de la Guàrdia Civil amb qui no va voler parlar en castellà?

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb el pacient de Crevillent, J.A.P., a qui el facultatiu de guàrdia servei d'urgències del Centre de Salut 6 de gener de 2012 es va negar a atendre'l assegurant que no entén la llengua del país?

Es farà justícia, i es veurà que s'hi ha fet justícia, amb un veí de Carcaixent, que acompanyava una persona amb cadira de rodes, el 28 de gener de 2011 a l'Estació del Nord de València, quan li van denegar atenció, de males maneres, justament a l'oficina d'atenció al client?

Sí que puc dir que s'ha fet justícia, el maig de 2011, amb els €1.200 de multa per al Guàrdia Civil que va agredir Ivan Cortés el 7 d'agost de 2009 per parlar català a l'aeroport de Palma, assegurant que tenia 'perfil terrorista'.

Per acabar, trobo greu que fa quatre anys que el web de Human Rights Watch no publica res sobre Catalunya, res; i que l'informe del Departament d'Estat dels Estats Units, sobre els drets humans a Espanya, corresponent a 2012, no recull cap d'aquests escandalosos casos de vexació i de discriminació lingüística.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat