Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de setembre del 2015 | 11:30
Opinió · Política catalana
Jordi Porta

Arguments sobre els resultats del 27-S

Per desacreditar la força dels resultats a les eleccions del 27S s'estan fent servir alguns arguments que farien riure si no fos que s'esgrimeixen des del poder que ens té emmanillats.Resulta que l'independentisme no ha aconseguit la majoria absoluta perquè

Barcelona · comptant els vots deJunts pel Sí i la Cup no es supera el cinquanta per cent. Han estat negant la possibilitat de fer un referèndum on el que comptaria seria la majoria de vots perquè només es podria dir SI, NO o abstenir-se.

També  han negat sistemàticament que fossin unes eleccions plebiscitàries. Llavors, perquè compten els vots com si s'hagués tractat d'un referèndum que han prohibit? Com poden comptar contraris al programa de Junts pel Sí a alguns diputats d'altres formacions polítiques com els de Catalunya Si Que Es Pot? S'ha de reconèixer que la lògica, en política, rarament es té en compte. També des de la lògica interna del nostre país, de les forces polítiques catalanes, hi ha algunes posicions que no prenen en consideració els passos que tenen coherència.

Han negat sistemàticament que fossin unes eleccions plebiscitàries. Llavors, perquè compten els vots com si s'hagués tractat d'un referèndum que han prohibit?

Tots estem d'acord en que les eleccions del 27S es varen convocar perquè no es podia fer un referèndum. En la consulta, per tant, el que comptava era quants érem els partidaris dels passos cap a la independència o els que volien mantenir la subjecció a l'Estat Espanyol. Un grup pot ser socialment molt d';esquerres però la discussió actual consisteix en definir en quin marc institucional podrem fer una política més d'esquerres o de dretes. És a dir, estem  intentant veure si els ciutadans de Catalunya poden decidir més lliurement el seu projecte de país estant com fins ara a l'Estat Espanyol o constituint un Estat Català.

Els marcs territorials del estats actuals a bona part del món, s'han constituït a partir de la violència i de les guerres. Nosaltres estem reclamant que ja seria hora que en el segle XXI es poguessin decidir aquests límits a partir de la consulta democràtica als ciutadans de cada país. I aquest és el tema actual, que barrejant-lo amb objectius que s'han d'aconseguir en els passos necessaris però posteriors des d'un punt de vista social només fan que afeblir el procés. També crec que és absurd que en aquests moments, tenint en compte el paper que ha jugat en el procés, que es posi en qüestió la possibilitat de que Artur Mas pugui mantenir-se a la presidència de la Generalitat. Que militants de Ciutadan's vulguin que se'n vagi a casa és coherent amb el seu plantejament espanyolista. Però que els de la CUP s'hi oposin perquè no és prou d'esquerres tornem estar en una contradicció que hauríem de superar, tenint en compte el pas que ara hem de fer conjuntament previ a decidir les polítiques concretes de caràcter social.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat