Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de de setembre del 2016 | 10:25
Opinió · Política catalana
Fèlix Martí
Filòsof

Cansats?

Diuen que si la Diada d'aquest any 2016 convoca menys manifestants que les precedents quedarà demostrat que l'independentisme va de baixa. Diuen que la fermesa de l'estat espanyol en la seves contundents negatives a les propostes de referèndum d'autodeterminació de Catalunya han aconseguit fer creure que la independència és impossible.

Diuen que la societat catalana està cansada d'un procés massa llarg afeblit per rivalitats polítiques internes i poders fàctics alineats amb l'unionisme. Gosen dir, i ens cansa escoltar-ho tantes vegades, que no hi ha democràcia sense respecte a un ordre constitucional i a uns tribunals hereus del règim de la dictadura.

Les raons del cansament són unes altres. Fa massa temps que els governants espanyols incompleixen els pactes de la transició que permetien construir un estat democràtic plurinacional. La Generalitat ha anat perdent autonomia i malviu econòmicament amb una dependència que ja és comparable a la dels sistemes colonials. Ens cansen els somriures de Montoro. El partit que governa Espanya no solament no protegeix la llengua catalana sinó que projecta aliances polítiques amb un partit com Ciudadanos creat per combatre la immersió lingüística. Ens cansa el suposat sentit d'estat de Rivera. El Consell de ministres espanyol transfereix al Tribunal Constitucional el conflicte polític que li planteja Catalunya mentre el premier Rajoy diu que dialoga. Ens cansen les amonestacions devotes de Sáenz de Santamaría. El Parlament espanyol busca una coalició de govern que exclou per principi els partits catalans. Ens cansa la persistència de projectes irracionals. La gloriosa sensibilitat catalana del govern de l'estat es deu expressar en la guerra bruta del ministre Fernández Díaz. Ens cansa que vulgui convertir en mèrits les seves trampes.

Ens cansa, sobre tot, patir uns rituals polítics espanyols que, conformats amb estructures polítiques greument afectades per la corrupció, impedeixen l'emergència de projectes alternatius i seriosos. Ens cansa que, en temes fonamentals com el coratge de dir la veritat, el servei als més febles i el reconeixement dels drets dels pobles, el PSOE vagi a remolc de PP i dels seus mites. No ens cansa la nostra aspiració. Ens fa una mandra infinita el seu disseny de futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat