Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 26 de d'octubre del 2016 | 10:08
Opinió · Política
Fèlix Martí
Filòsof

La regressió espanyola

La investidura de Mariano Rajoy, altra vegada, com a president del govern espanyol, manifesta que els poders fàctics de l'estat volen mantenir intacte el règim pactat i establert amb la constitució de l'any 1978.

En el camp polític l'estat hauria de donar respostes civilitzades i honestes a la voluntat d'autodeterminació de la societat catalana i deixar de criminalitzar l'independentisme, el moviment popular que ha aconseguit la majoria al Parlament de Catalunya. Espanya no consolidarà la democràcia mobilitzant les seves majories polítiques unionistes per impedir una nova arquitectura política que resolgui l'actual relació de subordinació de Catalunya a Espanya. Ni té cap intel·ligència política la repressió de les institucions catalanes i els seus líders amb actuacions judicials que estan al servei de lleis políticament contaminades. El govern Rajoy, en lloc de reformes favorables a incrementar l'autogovern de Catalunya, ha optat per la regressió i la mantindrà.

En el camp econòmic el dèficit espanyol és alarmant. L'atur no baixa. El creixement econòmic beneficia principalment les classes altes i, sobre tot, el conglomerat dels grans poders econòmics, polítics i mediàtics. El Partit Popular defensa l'ordre neoliberal. Es complau amb l'economia especulativa. Ha imposat mesures poc efectives per sortir de la crisi . Està corcat per una corrupció sistemàtica. Utilitza les normatives europees per justificar l'ofec de les finances autonòmiques. Mantindrà els dèficits fiscals als Països Catalans per complaure les autonomies que en són beneficiàries, amb la complicitat d'un PSOE controlat ara per la presidenta andalusa. Desqualifiquen els partits crítics amb el capitalisme i exclouen pactar-hi. Són orientacions retrògrades que es convertiran en malaltia crònica.

En el camp cultural és evident la poca sensibilitat dels governs del Partit Popular. Quan es declaren religiosos es mostren seguidors d'una espiritualitat catòlica preconciliar. Els incomoda la defensa dels drets humans. La pèssima gestió espanyola de la tragèdia dels refugiats que vénen a Europa fugint de la guerra i de la fam és penosa. Retallen amb lleis desafortunades drets fonamentals. Ideològicament són defensors fanàtics del seu nacionalisme i l'expliciten monogràficament a Europa i al món. La diversitat cultural i lingüística els molesta. Volen imposar la seva mitologia i els seus símbols. Recordem la croada a favor dels toros i la persecució obsessiva per part de la delegada del govern espanyol a Catalunya dels ajuntament catalans que opten per l'estelada. Potser la regressió cultural és la que fereix més els ciutadans de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política catalana
Cansats?
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Notícia · Política
Kereban: "La manera com afrontem les coses a Europa, en el segle XXI, és mitjançant la discussió i el vot"
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Indica publicitat