Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 1 de de desembre del 2016 | 12:58
Opinió · Política catalana
Mercè Conesa
Presidenta de la Diputació de Barcelona

Catalunya serà digital o no serà

Permetin-me la gosadia d'afirmar que el nostre país, en el futur, serà digital o no serà. I a partir d'aquí, vull posar de relleu unes reflexions basant-me en dues premisses.

Per una banda s'ha constituït, fa ben poc, el Pacte Nacional per la Societat Digital, un protocol d'intencions amb què el Govern, les diputacions i el món local es comprometen a fomentar conjuntament el desenvolupament de la societat digital a tot el territori català i a establir mecanismes de col·laboració que sumin recursos i iniciatives per assolir aquest objectiu.

I de forma quasi simultània, recentment he participat en diferents fòrums internacionals a Quito, on el moviment local ha fet un pas endavant en reclamar un paper clar, ferm i decidit en la resposta als reptes globals.

El plantejament de smart region que té en marxa la Diputació no és el disseny d'un model territorial "intel·ligent" tancat i jeràrquic, de dalt a baix, sinó que busca donar suport a les iniciatives smart que sorgeixen al territori"

A partir d'aquí, em permeto afirmar de forma rotunda que la construcció d'una Catalunya forta en l'impuls de la societat digital passa perquè el món local hi tingui capacitat d'acció i de lideratge.

Associem, amb raó, digitalització amb progrés i desenvolupament sostenible. Per això mateix, els esforços que fem plegats per transformar Catalunya en un país digital i intel·ligent només seran vàlids i efectius si les polítiques per assolir-ho són inclusives i universals. Ningú pot quedar fora de la "revolució digital", perquè es tracta d'una revolució pel benestar i per la qualitat de vida de tothom.

No hi poden quedar excloses ni persones ni territoris. No hi pot haver dues velocitats en la digitalització. En especial no en poden quedar al marge les zones rurals ni els municipis menys habitats. Així doncs, el compromís del món local, i el de les administracions públiques en general, és garantir aquest socialització del progrés digital. I aquí vull recordar que, ja en aquesta direcció, el món local està compromès amb la innovació tecnològica des de fa anys, amb un precedent rellevant, com és el Consorci Localret, des de 1997.

El plantejament de smart region que té en marxa la Diputació no és el disseny d'un model territorial "intel·ligent" tancat i jeràrquic, de dalt a baix, sinó que busca donar suport a les iniciatives smart que sorgeixen al territori, generant condicions per afavorir l'accessibilitat i la disponibilitat en xarxes el més àmplies i interactives que sigui possible.

Tenim un camí ja recorregut, i ara toca seguir-lo amb més determinació i amb una ruta més ben definida i compartida per tots els nivells de govern i de la societat. I per això la Diputació de Barcelona s'ha sumat a aquest Pacte Nacional. Ens hi hem sumat no només per compromís polític i convenciment ideològic, sinó perquè el territori està impulsant nombroses iniciatives digitals, sorgides de la força emprenedora dels nostres pobles i ciutats, dels nostres innovadors i emprenedors.

Mercè Conesa i Pagès


Presidenta de la Diputació de Barcelona





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mercè Conesa
Mercè Conesa
Presidenta de la Diputació de Barcelona
Opinió · Política catalana
Respostes clares i ràpides a les necessitats del món local
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat