Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de juliol del 2016 | 10:14
Opinió · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

Declaració d'independència

Què necessita una nació per a ser reconeguda? Que el poble segueixi una direcció política autòctona, amb tot i per tot. Servirien, aleshores, les legislacions d'altres, en aquest territori? Solament les consentides pel govern d'aquest país. Les altres no les aplicaria ningú.

Amb aquest panorama, el món reconeixeria, obligatòriament, aquesta nació com un estat independent. Un poble i un estat: Un poble que vol ser i un estat que governa, són els elements imprescindibles, principals. La resta de consideracions conformen les circumstàncies. Tenim unes quantes estructures d'estat: el govern, el parlament, l'educació, la sanitat, l'ordre públic... Però totes són de perfil baix, discret. Romeva és el ministre d'exteriors i tanmateix, aixeca el somrís: Quina candidesa! Manca un escaló, de més, en totes les estructures. Semblen de cartró pedra. I les de veritat?

"Sóc català i... espanyol, per força", diuen els catalans. I de fet, som el què volem. Assumim la legislació espanyola perquè la consent la Generalitat. El nostre, és un govern amb tots els ets i uts. Un poder democràtic, parlamentari. Com la resta dels poders que manen a Europa. Amb majoria absoluta! I tanmateix, la Generalitat se subordina a la legislació d'un altre. De manera que "per força" som també...

Es dirà que això de la majoria absoluta és una plasenteria. Potser és veritat. La CUP no té cap nord. Perquè: Creieu que si Escòcia (de majoria d'esquerres) pretengués la revolució independentista (burgesa) al mateix temps que fa la revolució comunista i en contra de les institucions europees, tindria el mateix suport internacional? Segurament els europeus acceptarien qualsevol oposició contundent dels britànics, si estiguessin disposats a exercir-la. Als britànics, no els veig uns aguerrits agressius. Els espanyols, segur!

La CUP ha d'optar entre la independència o l'autonomia. Perquè avui, o bé lliures o bé autonòmics, només podem aspirar a la Unió Europea. Les forces no permeten més. Si la CUP s'ajunta a JxSí, aleshores ha de ser per una causa històrica. De manera que convé que JxSí també hi estigui, per la causa. Això és, la Generalitat haurà de posar tothom d'acord en llei de transitorietat jurídica i en engegar els calendaris d'execució i en taules de negociació que la realitzin: en canviar de legislació, en una data fixada.

La CUP i JxSí tenen majoria absoluta. Aquestes majories poden canviar-ho tot. Els catalans els han votat per això. De manera que no calen més escenaris, ni més manifestacions. No s'ha de mostrar res més. Només s'està obligat a allò que en totes les democràcies és evident: La legislació d'un poble és la que fixa el seu govern. No?

Isidre Palmada

Banyoles 12-7-2016

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Catèxit
Indica publicitat