Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de juliol del 2016 | 12:38
Opinió · Política catalana
Jaume Marfany
Filòleg

Per un procés constituent, participatiu, inclusiu i transversal

La setmana passada, la Comissió d'Estudi del Procés Constituent va presentar les seves conclusions que hauran de ser aprovades en un ple del Parlament. Coincideixo amb la majoria dels punts aprovats en aquesta comissió, 

però crec que s'ha comès un error, que pot resultar molt greu, pel que fa al que es desprèn del contingut d'algun dels apartats.Un error que podria representar la fi del procés constituent entès com un procés participatiu, inclusiu socialment, obert, transparent i que ha de tenir la ciutadania com a autentica protagonista.

El primer que cal fer és diferenciar entre dues paraules que massa sovint considerem sinònimes: sobirania i independència. El politòleg i portaveu de Reinicia, Jaume López, ho explicava molt bé en un article que titulava "Dues sobiranes confusions". La diferència és molt clara i queda perfectament explicada si diem que Catalunya podria exercir la seva sobirania per decidir que no volem ser un estat independent. Perquè el terme sobirania l'hem d'identificar amb dret a decidir sobre tot, també sobre la independència. I una cosa està molt clara, Catalunya avui no és sobirana, no pot exercir la sobirania.

Per aquest motiu el terme procés constituent forma part del programa electoral tant de les forces independentistes com de les sobiranistes, des de JxS fins a En Comú Podem. La diferència està en la manera i l'escenari en què cadascun d'aquest partits o organitzacions el situen.

Anem a les conclusions aprovades... El punt 2 diu concretament: "El poble de Catalunya té la legitimitat per a començar un Procés Constituent propi, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant, amb el reconeixement, el suport i l'aval de les institucions catalanes". Un punt que és votat favorablement per JxS, CUP i CSQP.

El punt 4 torna a ser votat de manera favorable per les mateixes forces polítiques. Diu: "Cal vetllar perquè el marc metodològic del procés constituent sigui consensuat, conegut, transparent i compartit amb tota la societat i les institucions que l'avalen. El procés constituent ha de tenir la capacitat d'encabir totes les sensibilitats ideològiques i socials des del primer moment també alhora de fixar els indicadors, el calendari i totes aquelles qüestions que afectin al mètode per avançar."

Arribem, però, al punt 6, que contradiu totalment els punts anteriors quan afirma que "El procés participatiu previ tindrà com a òrgan principal un Fòrum Social Constituent (FSC) format per representants de la societat civil organitzada i dels partits polítics. El FSC debatrà i formularà un conjunt de preguntes sobre continguts concrets de la futura Constitució que seran resoltes per la ciutadania mitjançant procés de participació ciutadana. El resultat d'aquesta participació ciutadana constituirà un mandat vinculant pels integrants de l'Assemblea Constituent que els hauran d'incorporar en el redactat del projecte de Constitució."

Un Fòrum social format per partits polítics i societat civil organitzada. Quina societat civil? Les organitzacions presents representaran el conjunt de la societat? Qui serà el que decideixi quines organitzacions formen part del Fòrum i quines no? Per què, en un procés de participació ciutadana hi han de participar els partits polítics? Qui dirigirà, qui liderarà aquest Fòrum? Massa interrogants.

El procés constituent tal com el dissenyen les conclusions de la comissió és un procés única i exclusivament per a independentistes perquè vincula el resultat d'aquesta primera fase participativa amb la redacció d'una Constitució catalana. S'enfronta directament, doncs, amb els punts 2 i 4. És impossible un procés "transversal i participatiu" quan ja assenyales un objectiu únic que és el de la independència.

La plataforma Reinicia Catalunya proposava una fórmula que facilitava la deliberació conjunta dels que defensem la independència amb aquells que no ho fan. L'elaboració d'un llibre verd amb principis i propostes d'ordre divers sobre la Catalunya del futur, sobre com fer un país millor. El contingut d'aquest llibre és aplicable en marcs institucionals diferents i, per tant, no pressuposa únicament la independència.

Completament d'acord, doncs, amb el comunicat emès per Reinicia Catalunya, (comunicat, per cert, del qual no s'han fet ressò la majoria de mitjans) quan es reafirma en la defensa d'un procés participatiu que ha d'incloure una primera fase d'iniciativa ciutadana, ja que una de les raons per què aquesta fase sigui EXCLUSIVAMENT d'iniciativa ciutadana, amb el suport polític del Parlament, és convertir aquesta primera etapa del procés constituent en inimpugnable per part del Tribunal Constitucional espanyol.

¿Som a temps encara que els grups parlamentaris rectifiquin i siguin capaços d'obtenir un consens més ampli en les conclusions finals de la Comissió, abans que siguin aprovades en ple parlamentari?

Si no en són capaços, estem abocats al fracàs del procés constituent i a sumar un nou problema (creat una vegada més per nosaltres mateixos) al procés d'independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume Marfany
Jaume Marfany
Filòleg
Opinió · Política catalana
Judici al procés d'independència
Opinió · Política catalana
2016: Un resum independentista
Opinió · Política
La deriva vergonyant del PSC
Opinió · Política catalana
Del somriure a la decisió i el coratge
Opinió · Política catalana
Culminar el procés
Opinió · Política catalana
Enguany més que mai. A punt!
Opinió · Societat civil
Per un 11-S massiu, il·lusionant, exigent i reivindicatiu
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat