Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de febrer del 2011 | 14:52
Opinió · Política

La llengua un objectiu prioritari

Barcelona · Divendres passat el senyal de  TV3 va deixar d'arribar al País Valencià perquè el Partit Popular, que hi governa,  no vol que els valencian vegin televisió en la seva llengua. S'imaginen què passaria si el Govern de la Generalitat prohibis, a alguna televisió, emetre a Catalunya perquè els seus continguts van en contra de la llengua pròpia del País? Tots els mitjans de comunicació estatals el titllariende xenòfob i racista.


En canvi, la Generalitat valenciana treballa, des de fa molt temps, per aconseguir la substitució lingüística del valencià pel castellà utilitzant diverses estratègies com ara: deixar sense escola en valencià a gairebé 100.000 nois i noies que ho van  demanar, bandejar el valencià dels actes públics, mantenir una televisio en valencià utilitzant un llenguatge sense rigor científic, ple de localismes i lluny de l'estàndard de la llengua etc. I, ara, ha fet un pas més foragitant TV3 del País Valencià.

Fa uns anys, amb la complicitat del PSOE, va planificar la fragmentació lingüística del català  creant seccions diferents per al català i valencià a la Biblioteca Nacional d'Espanya, imposant versions en català i valencià a la pàgina web del Congrés espanyol i pagant traduccions del català al valencià. Ara aquesta complicitat continua perquè aquesta acció contra TV3 hauria estat impossible sense la permisivitat del PSOE.

Molts blocs i webs del Pais Valencià, Catalunya i les Illes han romàs 24 hores en negre i sense senyal, responent a la iniciativa d'Acció Cultural del País Valencià, en suport de la continuïtat de TV3. s un acte simbòlic que ha tingut força seguiment, però calen actes més contundents per part de la societat civil, de les institucions i del Govern de Catalunya, perquè, com deien algunes d'aquestes webs sense senyal,  tots som valencians i aquesta és una derrota que compartim tot el país.

L'institut Ramon Llull i l'Institut d'Estudis Catalans, com a institucions més rellevants que vetllen per la unitat de la llengua, i el Govern de Catalunya, com a representant del poble de Catalunya i primer garant del futur de la llengua, haurien de demanar al govern de Francisco Camps que permeti a TV3 continuar amb les emissions iniciades fa més de 25 anys.

Tots sabem que aquesta  actuació és un atemptat contra la llibertat d'expressió intolerable i sense precedents en un país democràtic, sabem que nega el dret de decidir a una part de la població, especialment a la que ha  manifestat que vol continuar veient TV3 i sabem que tancar televisions és  un acte de força propi de règims totalitaris i dictatorials.

El senyor Artur Mas, president de Catalunya, no hauria d'esperar a coincidir amb Francisco Camps per demanar-li que es replantegi aquesta decisió, tal com va dir públicament, sinó que hauria de demanar-li immediatament una reunió, d'aquesta manera demostraria que la llengua és un objectiu prioritari per a aquest Govern.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Opinió · Política
La croada arriba al clímax
Indica publicitat