'Monument nacional d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps'. Aquest és el text que la Xarxa d’Entitats Cíviques i Socials dels Països Catalans havia presentat a l’ajuntament de Barcelona perquè es gravés a la base d’una de les quatre columnes restituïdes el diumenge passat a Montjuïc. Perquè com va dir el fundador de la Xarxa d’Entitats, Enric Padrosa, en el seu discurs, sense aquests patriotes no hauríem arribat al grau de conscienciació actual.
El que ara hi diu és 'Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes, enderrocades per la dictadura l'any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya', per decisió del grup municipal socialista, en concret del senyor Ramon Garcia-Bragado que va encarregar la placa.
Aquestes 4 columnes, erigides el 1919, a l’espai on és ara la font, estaven integrades en el projecte urbanístic de la muntanya de Montjuïc, obra de l’arquitecte Puig i Cadafalch. Les columnes llavors i ara són un símbol de catalanitat, per això van ser enderrocades l’any 1928 pel dictador Primo de Rivera.
Gairebé 70 anys més tard es comença a parlar de la seva recuperació i el 2002 la Xarxa d’Entitats inicia la primera campanya per recollir adhesions. El 2005 el Parlament de Catalunya aprova una resolució sobre la recuperació del monument i insta el Govern i l’Ajuntament a emprendre les accions necessàries per a la seva restitució, com a part de la recuperació de la memòria històrica.
Un any més tard, l’Ajuntament aprova una declaració institucional per restituir el monument, l’aleshores regidor de cultura Ferran Mascarell ho aprova i confirma que un any més tard començaran les obres. El 2007, quan s’han de començar, s’intenta canviar l’emplaçament, però la fermesa de la Xarxa d’Entitats, que només contempla la restitució en l’emplaçament original, ho evita. El 2008 s’accepta l’emplaçament original i el 2010 es col·loca la primera pedra.
Després de 9 anys d’estira i arronsa entre les institucions i l’Entitat promotora de la restitució del monument, el diumenge havia de ser un dia històric per a la nació catalana, un dia de recuperació de la memòria històrica, perquè sense memòria no podem conèixer el passat i sense el passat no podem entendre el futur. Però no va ser així perquè l’Ajuntament va decidir de manera unilateral canviar el text de la placa.
Les entitats se senten decebudes pel canvi d’inscripció, consideren que el grup municipal socialista ha censurat el text i ha imposat la seva voluntat, perquè no els agraden els patriotes catalans. Però en canvi, diuen, al seu partit no tenen cap problema amb els patriotes espanyols.
La Xarxa ja ha dit que el monument no estarà complet fins que a la base d’una de les columnes no hi digui: 'A tots els patriotes catalans de tots els temps'.