Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de juliol del 2014 | 17:37
Opinió · Política
Jaume Bosch
Diputat d’ICV al Parlament de Catalunya

Cap al 9 de novembre: unitat i fermesa

El dia 18 de setembre el poble d'Escòcia podrà decidir si vol que el seu país esdevingui un estat independent: el referèndum se celebrarà en el marc d'un estat, el Regne Unit, membre de la Unió Europea.

Uns dies abans, el Parlament de Catalunya, aprovarà amb una àmplia majoria --després que el Consell de Garanties Estatutàries s'hagi pronunciat--  la Llei de consultes no referendàries. En aplicació d'aquesta llei, el President de la Generalitat aprovarà la convocatòria d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya, que donarà l'oportunitat al poble català de decidir si vol que el nostre país esdevingui un estat, i, en cas afirmatiu, si vol que aquest estat sigui independent.

Previsiblement, i amb la major rapidesa que sigui possible, el Govern espanyol impugnarà la llei i la convocatòria davant el Tribunal Constitucional. Dins el mateix marc de la Unió europea, un govern, el britànic, ha entès que en una democràcia els conflictes es resolen votant, i un altre govern, l'espanyol, nega al poble català el dret a votar. Com van negar a les Corts espanyoles, el PP i el PSOE, el 8 d'abril, la possibilitat, plenament constitucional, de delegar a la Generalitat la competència per convocar un referèndum per la via de l'article 150.2 de la Constitució.
La tasca fonamental fins el 9N és mantenir la unitat entorn a la necessitat de celebrar la consulta"
El més probable és que el Tribunal Constitucional suspengui la vigència de la llei i de la convocatòria. Tot i que serà curiós analitzar com el mateix Tribunal que fa uns mesos, en la sentència sobre la Declaració de sobirania del Parlament, reconeixia la possibilitat que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir si no s'entén com a dret a l'autodeterminació, podrà justificar ara que paralitza una consulta, que --com el seu mateix nom indica-- no té caràcter decisori sinó consultiu.

Serà curiós també comprovar si el mateix Tribunal que citava com argument interpretatiu de la seva sentència la doctrina del Tribunal Suprem del Canadà (on el Quebec ha celebrat amb total normalitat dos referèndums sobre la independència) explica ara que suspèn, amb raons d'una suposada i forçada inconstitucionalitat, una llei i una convocatòria plenament legals i legítimes.
Les mobilitzacions de l'ANC i Òmnium i la gran manifestació de la Diada han de mostrar a tot el món la voluntat irrenunciable del poble català d'exercir el seu dret a decidir"
Sóc dels que penso que no cal especular ara públicament sobre què pot passar si la consulta no se celebra. El President Mas s'ha compromès a convocar les forces polítiques favorables al dret a decidir després del 9 de novembre per tal de discutir conjuntament les accions a emprendre. Queden quatre mesos fins al 9 de novembre: és poc temps i és molt temps alhora. I més en uns moments en que estan passant moltes coses que alteren previsions que semblaven incontestables i quan el sistema polític a Catalunya --però també a l'Estat espanyol-- està patint una sacsejada que modificarà de forma substancial el mapa de partits polítics nascut de la transició.

Però fins el 9 de novembre queda molta feina a fer: per part de la societat civil, que ha marcat de forma substancial el procés sobiranista, i per part de les forces polítiques que defensen el dret a decidir. I la tasca fonamental és mantenir la unitat entorn a la necessitat de celebrar la consulta.

Les jornades de Girona dels dies 11, 12 i 13 de juliol, la prevista reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (presidit per Joan Rigol) que convocarà nous actes unitaris, les activitats i debats de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada el mes d'agost, les mobilitzacions preparades per l'ANC i Òmnium i, sobretot, la gran manifestació de la Diada Nacional a Barcelona, han de mostrar a tot el món la voluntat irrenunciable del poble català d'exercir el seu dret a decidir, de poder votar com ho farà el poble escocès.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jaume Bosch
Jaume Bosch
Diputat d’ICV al Parlament de Catalunya
Opinió · Política catalana
Reflexions sobre la decisió d'en Raül Romeva
Opinió ·
El sí-sí no és només d'en Mas
Opinió · Política
9N: l'equivocació d'una part del federalisme català
Opinió · Política
L'estelada vermella també és nostra
Opinió · Política
Eleccions europees i procés sobiranista
Indica publicitat