Sé que és fàcil que el lector pugui pensar que m'he venut l'enteniment si sento enveja per un país que el món situa al llindar de l'abisme, amb l'atur per sobre del 25%, la prima de risc a 1.753 punts i un "corralito" que limita la disposició d'efectiu a 60€ per dia. Què se li pot envejar a un país sotmès a aquest panorama?
Barcelona ·
Doncs, d'entrada, la capacitat de negociar de tu a tu amb les autoritats europees, per no parlar de la possibilitat d'organitzar un referèndum en qüestió de dies. S'ha de ser català per entendre-ho.
El Govern grec acusa la "Troica" i les seves severes mesures d'austeritat de la situació a la qual es veu abocat el país, amb un deute difícil de tornar i amb exigències constants per part dels homes de negre, com si allò que ara en diuen "les institucions" els hagués girat l'esquena. I ves per on que aquí és quan comencem a trobar semblances amb la situació que vivim els catalans.
Des del 2011, l'Estat espanyol ha paralitzat totes les relacions bilaterals Estat-Generalitat, fent-se el sord davant les reiterades mobilitzacions amb què els catalans hem dit que ja n'hi havia prou. Sentim al president Rajoy referir-se a Grècia tot dient "una cosa es ser solidario y otra cosa es ser solidario a cambio de nada", mentre comprovem com Catalunya és la tercera comunitat d'Espanya en aportar recursos tributaris i la desena en recursos per capita rebuts.
Observo Grècia i veig un país amb enormes dificultats. Però els envejo la sobirania per tractar de tu a tu amb les institucions"
Hem vist com des de "les institucions" s'ha qüestionat de dalt a baix la decisió del Govern grec de convocar un referèndum per conèixer l'opinió dels seus ciutadans, si fa o no fa, com l'Estat espanyol intenta espantar als catalans de les conseqüències d'una sortida de Catalunya d'Espanya –allò de "vagar por el interespacio"- fins al punt de prohibir una consulta no vinculant mesos després d'haver-se celebrat.
Des del 2011, l'Estat espanyol ha paralitzat totes les relacions bilaterals Estat-Generalitat, fent-se el sord davant les reiterades mobilitzacions amb què els catalans hem dit que ja n'hi havia prou"
Hem vist com, per evitar l'ofec econòmic a que l'Estat sotmet Catalunya i per compensar en la mesura que sigui possible els efectes d'un dèficit fiscal endèmic, el Govern de la Generalitat ha intentat impulsar mesures com l'impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit, l'energia nuclear o l'euro per recepta, mesures que han estat portades als tribunals de forma sistemàtica per l'Estat, com el peu que enfonsa el cap de qui intenta agafar aire mentre s'ofega. I és que cap país del món pot aguantar 25 anys suportant, de mitjana, un dèficit fiscal equivalent al 8% del seu PIB.
Observo Grècia i veig un país amb enormes dificultats. Però els envejo la sobirania per tractar de tu a tu amb les institucions i la capacitat per convocar un referèndum per saber què pensen els seus ciutadans.
Catalunya també te la seva troica: el Govern espanyol, el TC i el dèficit fiscal.