Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de de maig del 2014 | 18:14
Opinió · Societat civil
Pere Pugès
Cofundador de l’ANC

Sortir de la crisi

Les declaracions del dimecres 7 de maig del president del Govern espanyol, el sr. Rajoy, al Congrés dels diputats, dient que "la única demanda que uneix a tots els ciutadans de Catalunya és superar la crisi, crear ocupació i resoldre els problemes econòmics de la Generalitat", potser és certa. Potser supera, fins i tot, la del quasi 80% que reclamem l'exercici del dret a decidir el nostre futur polític.

Contraposar les dues demandes és del gènere imbècil, simplement. Ara, intentar tapar-ne una a base de repetir insistentment l'altre. Intentar centrar el debat sobre els aspectes econòmics, ja té una mica més de nivell. Però aquesta estratègia pot resultar molt perillosa per al Sr. Rajoy i els seus, ja que se li pot girar en contra amb una certa facilitat.

Aquest dilluns, al Monestir de Pedralbes i organitzat per l'Associació de veïns del barri, vaig participar en un debat amb el professor Granell, i moderat pel també economista Gay de Liébana, veí de Pedralbes. Un parell dels temes que ens plantejaven als ponents anaven sobre temes econòmics i, la veritat, amb l'oponent i el moderador que tenia, em preguntava si me'n sabria sortir. Vaig preparar-m'ho a consciència i he posat al dia algunes informacions econòmiques.

Ara, amb aquestes declaracions d'en Rajoy, m'adono que l'estratègia dels que s'oposen a la celebració de la Consulta (Rajoy) i a la independència (Granell), s'assembla com dues gotes d'aigua i està molt ben definida. Ens venen a dir que ja estem sortint de la crisi i que ara és el pitjor moment per a plantejar segons quins debats. (Alguna vegada el trobaran?)

És cert, ja hi ha alguns indicadors "objectius" que ens diuen que alguna cosa està canviant en l'economia espanyola.
Tindrem moltes més possibilitats de sortir de la crisi i crear ocupació si ens gestionem els nostres recursos"
Però si analitzem per separat els mateixos indicadors (evolució del PIB els darrers anys, especialment), i veiem què passa a Catalunya i a Espanya (sense Catalunya), ens adonem que passen coses ben diferents, contraposades. Mentre a Catalunya el PIB repunta a l'alça ja el darrer any, a Espanya (repeteixo, sense Catalunya) segueix baixant. Ja fa dies que sentim que l'economia catalana està més diversificada i millor preparada per sortir de la crisi, però hi ha dades que ho fan palès.

Avui, el sr. Rajoy també ha dit que l'economia catalana comença a tenir indicadors de recuperació econòmica, però ho ha dit de l'economia d'Espanya? Em temo molt que res ha canviat en la mentalitat dels governants espanyols, continuen esperant que la locomotora torni a funcionar per enganxar-hi els seus vagons i aquí no ha passat res! És la seva solució per superar la crisi?

També ha parlat que ens preocupa "crear ocupació". i també és ben cert. Però això ja no depèn només de nosaltres, de les nostres empreses i dels nostres emprenedors. Això depèn de polítiques econòmiques que el govern del sr. Rajoy no proposa i que el nostre govern no té les competències per fer. Ell va refredant l'economia per encàrrec dels que realment manen a Europa i les mesures per reactivar l'economia, que és el que necessitem a Catalunya per crear ocupació, segueixen adormides i, amb una mica de sort, en el calaix d'algun ministeri. Potser els pecats comesos per alguns sectors econòmics, dominants a Espanya, necessiten aquestes mesures, però l'economia catalana necessita just el contrari.
Rajoy, sense voler-ho, ens continua ajudant a créixer, a ser molts més els qui volem decidir el nostre futur"
I, finalment, ens diu que "cal resoldre els problemes econòmics de la Generalitat". Haig de dir-ho: quina barra! Aquí no hi ha indicadors "objectius". Obren i tanquen l'aixeta a discreció i decideixen quin deute públic hem de tenir. Ja fa temps que han condemnat el nostre govern a fer de simple gestor. Ens collen per tot arreu, actuen com si els impostos que surten dels ciutadans catalans siguin seus i els puguin fer servir com vulguin (des de les inversions en infraestructures inútils –aeroports fantasmes, AVE's sense passatgers...-- fins a pagar un deute històric a Extremadura, per exemple), i deixen entendre que si tenim problemes econòmics és per culpa del nostre gestor, a qui ens volen enfrontar.

Ja veuen per on vaig, oi? Les tres grans preocupacions que, segons el sr. Rajoy, tenim tots els catalans tenen una mateixa solució. Tindrem moltes més possibilitats de sortir de la crisi, de crear ocupació i de resoldre els problemes econòmics de la Generalitat, si ens gestionem els nostres recursos, si podem decidir la política econòmica i fiscal que ens convé i si dotem al nostre govern d'un nivell de competències i d'ingressos equiparables als de la resta de països (Estats) europeus.

Després, tindrem els mateixos problemes que tenen quasi tots ells, intentant tenir un govern eficient, fiable, net, honest. No ens confonguem però, aquest problema ja l'encararem després. Vaja, que el sr. Rajoy, sense voler-ho, ens continua ajudant a créixer, a ser molts més els qui volem decidir el nostre futur i el volem independent!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Pere Pugès
Pere Pugès
Cofundador de l’ANC
Opinió · Política
Desobeir o vèncer
Opinió · Política catalana
11S/2016: El procés es reactiva
Opinió · Societat civil
Viure lliures en un país lliure
Opinió · Societat civil
Transversalitat i ANC
Opinió · Societat civil
Eleccions a l'ANC
Opinió · Política catalana
L'acord necessari o el possible?
Opinió · Política
ANC: el gran repte
Indica publicitat