Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 5 de de març del 2014 | 18:16
Recull de premsa

Bosch: "La construcció d'un estat és una gran oportunitat per tenir un país equiparable als millors estats europeus"

"L'economia catalana és la més oberta i exportadora de l'estat espanyol. El 2012 les exportacions de béns a la resta del món van suposar el 28,3% del PIB català, mentre que les de l'estat espanyol sense Catalunya van representar només el 19,7% del PIB de la resta de l'Estat".

La catedràtica d'economia a la UB, Núria Bosch, ha destacat a un article que l'economia catalana és "la més oberta i exportadora de l'estat espanyol": "El 2012 les exportacions de béns a la resta del món van suposar el 28,3% del PIB català, mentre que les de l'estat espanyol sense Catalunya van representar només el 19,7% del PIB de la resta de l'Estat. D'altra banda, i al contrari del que passava fa pocs anys, Catalunya exporta a la resta del món més que no pas ven a la resta de l'Estat: el 2012 les proporcions eren 57,3% i 42,7%, respectivament".

L'autora de la'rticle La Catalunya del futur ha dit que aquestes dades demostren que Catalunya "depèn cada vegada menys del mercat espanyol i que té les potencialitats per ser molt competitiva. No fa gaire temps, Gary Becker, premi Nobel d'economia el 1993, afirmava al seu blog que una Catalunya independent seria plenament competitiva". Per aquest motiu, Bosch ha sentenciat que si Catalunya pot aspirar a "situar-se al nivell de riquesa i competitivitat dels països mencionats, això també l'ha de portar a tenir el seu nivell d'estat del benestar".

"Actualment, la despesa pública catalana en els serveis bàsics --ha continuat-- que configuren l'estat del benestar està per sota de la mitjana d'aquests països. La despesa pública catalana en educació, sanitat i pensions és del 3,7%, 4,7% i 9,2% del PIB català, mentre que la mitjana dels cinc països de referència és del 6,7%, 6,6% i 14,6%, respectivament. Aquestes dades ofereixen per elles mateixes el camí que hauria de recórrer el futur estat català en matèria d'estat del benestar".

"Són molts els reptes que s'haurien d'assumir per construir un estat. Entre d'altres, la creació d'una administració pública al servei del ciutadà, eficient, flexible i transparent, i el disseny d'unes polítiques pròpies i d'un nou marc regulador en els àmbits fiscal, laboral o financer més adequats a la nostra realitat social i econòmica" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat