Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de d'abril del 2013 | 17:11
Recull de premsa

Cabré: "Catalunya és una nació, i de les grans. Un estat federal no resoldrà mai la seva naturalesa"

"El problema no és que hi hagi estats: el problema és que hi hagi estats artificials. El problema no és que cada nació tingui un estat: el problema és que determinats estats hagin de tenir una sola nació".

L'advocat i periodista, Jordi Cabré, ha esmentat els beneficis de disposar d'un estat propi a un article: "Disponibilitat dels recursos, capacitat normativa i tenir veu a la comunitat internacional".

Al mateix text, l'autor hi ha dit que aquests beneficis els tenia clars "el catalanisme des de principis del segle XX" però que "el problema no és que hi hagi estats: el problema és que hi hagi estats artificials".

"El problema no és que cada nació tingui un estat: el problema és que determinats estats hagin de tenir una sola nació. El problema no és que Espanya no sigui federal: el problema és que Catalunya és una nació, i que és una nació de les grans, i que per tant un estat simplement federal no resoldrà mai la seva naturalesa" ha sentenciat.
El fet que no tinguem un finançament just no respon a cap mancança de sentit d'estat: respon a una mancança d'estat"
El periodista ha afegit que la cultura d'estat catalana "no comença pas ara" sinó que ve de lluny: "No pel fet d'haver engegat un procés d'autodeterminació vol dir que fins ara no haguem tingut cultura d'estat. [...] El que passa és que hem administrat aquesta cultura d'estat amb els bocins d'estat que anàvem obtenint, progressivament".

Finalment, Cabré ha conclòs que el fet que avui no tinguem un sistema de finançament just, o que no tinguem dret a legislar sobre l'IVA, o que no tinguem veu als organismes internacionals "no respon a cap mancança de sentit d'estat: respon a una mancança d'estat". "És de veritable síndrome d'Estocolm ─ha dit─, o de veritable mala fe (per no dir una paraula més grossa), atribuir els nostres dèficits a una baixa cultura d'estat propi: hem tingut millors estadistes que Espanya sencera en tota la seva història".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat