Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de setembre del 2014 | 18:11
Recull de premsa

Cardús: "Francament: no sé veure quin sentit tindria ajornar el desafiament"

"La qüestió és saber si el factor temps ens va a favor o en contra. ¿Té cap sentit ajornar uns mesos "l'hora gran" (per raó de la governació del país, per la necessària unitat dels partits, pel suport popular, pel reconeixement internacional)?"

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha dit a un article que "la decisió més difícil que tenim davant nostre és determinar quan i de quina manera s'ha de produir la ruptura".

"Aquí no hi valen frivolitats, i les precipitacions arrauxades es poden pagar tan cares com les dilacions inútils. Entre altres condicions, cal tenir la certesa que es compta amb el suport majoritari dels catalans. Cal fer-ho de manera que s'eviti el descrèdit internacional. I cal tenir la capacitat de gestionar la decisió de manera raonable" ha explicat.

A l'article L'hora de la veritat Cardús hi ha dit que cal entendre que la consulta del 9-N "encara no comporta la ruptura de la integritat territorial espanyola, i menys abans de saber-ne el resultat" ja que només "representa un desafiament a l'ordre constitucional espanyol": "La proclamació de la independència, en qualsevol cas, encara tardaria entre un i dos anys. La ruptura es farà en dos temps, per tant".

"Acatar ara una hipotètica suspensió del 9-N per part del Tribunal Constitucional --ha continuat Cardús-- l'únic que faria és ajornar --per dir-ho en paraules del president Mas-- "l'hora gran que ens espera". Es pot traslladar el moment zero a unes eleccions amb caràcter plebiscitari --de resultat sempre més confús que el que es derivi de la consulta--, però l'endemà tornaríem a ser al mateix lloc que el 9-N" ha explicat.

L'autor de l'article ha conclòs que amb una majoria explícitament independentista al Parlament, "caldria tornar a desafiar la legalitat constitucional espanyola" i s'ha preguntat: "¿Tindria cap avantatge? ¿A Catalunya, hi hauria més o menys consens? ¿Espanya se sentiria més obligada a atendre'ns? ¿El món ho entendria millor?" Per aquest motiu, Cardús ha sentenciat que ara mateix la qüestió és "saber si el factor temps ens va a favor o en contra": "¿Té cap sentit ajornar uns mesos "l'hora gran" (per raó de la governació del país, per la necessària unitat dels partits, pel suport popular, pel reconeixement internacional)? Francament: no sé veure quin sentit tindria ajornar el desafiament".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Tot, perquè som una nació"
Indica publicitat