"Em sorprèn que [Francesc Granell] cregui que l'aspiració a la independència es redueix a una qüestió mercantilista. [...] La resolució final del procés dirà qui va entendre millor què passava a la societat catalana".
El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha recordat a un article que Francesc Granell deia que "això de l'independentisme és un mal que es cura sol" a un article a La Vanguardia dissabte passat.
"Tres quartes parts de l'article --ha continuat explicant-- eren per explicar que tranquils, l'independentisme no té arrels a Catalunya, que és un moviment amb tot just cinc anys de vida i que l'estelada només s'havia posat de moda a partir de 2012. En un tancar d'ulls, problema liquidat. La resta, servia per sostenir que amb el darrer anunci de futures inversions públiques del Ministeri de Foment i la promesa de Montoro d'una reforma de la Lofca, els independentistes ocasionals tornarien al bon camí de l'autonomisme possibilista".
Sobre això, l'autor de la'rticle La independència, una catxa? ha dit que deixant la qüestió de les arrels de l'independentisme "en mans dels historiadors especialitzats", suposar que la promesa d'inversions futures "--encara molt per sota de l'aportació de l'economia catalana al conjunt de l'Estat--, amb l'incompliment dels compromisos pactats amb l'Estatut del 2006, i després del cop de porta a un pacte fiscal més just, farà desdir un suposat independentisme tebi de la seva aposta, per dir-ho suau, és suposar molt".
"Que quedi clar que situo la posició del professor Granell en el cistell de les anàlisis que volen ser honestes i no en el de les que manipulen els fets --ha subratllat Cardús--, ni que sigui per la deguda presumpció d'innocència. Però, per això mateix, em sorprèn que cregui que l'aspiració a la independència es redueix a una qüestió mercantilista. [...] La resolució final del procés dirà qui va entendre millor què passava a la societat catalana. I sabrem si l'aposta per la independència no va passar de ser, com suggereix Granell, una mostra més del caràcter fenici dels catalans, una manera de negociar un millor preu per a la submissió, la indignitat nacional i la liquidació del futur de la llengua i la cultura".