Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de juny del 2014 | 18:09
Recull de premsa

Cardús: "Urnes? No, esperma. Democràcia? No, successió. Segle XXI? No, segle XVIII"

"Jaume Sastre és viu contra els Borbons. El Casal de Perpinyà és ple contra els Borbons. Les àligues de Berga, Solsona, Vilafranca i més, ballen a plaça contra els Borbons. Al Puig hi ha un aplec cada darrer diumenge d'octubre contra els Borbons. No han pogut i no podran".

El periodista Pere Cardús ha exclamat a un article: "¡que lluny que som de tot aquest merder de la coronació del nou rei d'Espanya!"

"No dic pas que no ens afecti com a catalans --ha indicat--. El tripijoc de la successió l'han ordit pensant en nosaltres i les nostres ganes sobiranes de marxar d'aquest regne envellit. Però tota aquesta pompa, la cerimònia que gasten, el protocol i la desfilada, les medalles militars i les faixes, les reverències i els besamans... reis, reines, princeses, infantes, regents, casa reial... quines paraules més antigues i quin grinyol històric".

A l'article Grinyol històric Cardús hi ha recordat la història: "Felip V, Almansa, 1707. Ciutats cremades, Xàtiva. País cremat, repressió i escarment. Ganivets lligats, llengua prohibida, perseguida. Memòria, pensament i llengua viva. I som on som. 2014. Xàtiva renaix. El poble es desperta i recorda. No oblida. Felip o Felipe, sempre cap per avall".

Sobre la coronació de Felip VI l'autor de l'article ha dit: "Urnes? No, esperma. Democràcia? No, successió. Segle XXI? No, segle XVIII. Som molt lluny de tot això". Cardús ha dit que els borbons "van abolir les nostres constitucions, els furs i les institucions, però no van poder desfer la nostra ànima de poble": "Jaume Sastre és viu contra els Borbons. El Casal de Perpinyà és ple contra els Borbons. Les àligues de Berga, Solsona, Vilafranca, Manresa, Olot, Girona, Montblanc i més, ballen a plaça contra els Borbons. Al Puig hi ha un aplec cada darrer diumenge d'octubre contra els Borbons. No han pogut i no podran".

Finalment Cardús ha sentenciat que Felipe "va despullat i no ho sap" perquè "tota la cort li diu que no, que el vestit és molt bonic": "No volen passar per  beneits. Ell tampoc. I els de la 'sagrada constitución', tampoc. Però, com al conte, hi ha un vailet que crida: 'El rei va despullat.' I el poble esclata a riure. Quina vergonya". "Som on som. I ells són on són. I són més a prop de caure ells que no pas nosaltres. Del decret de Nova Planta a la LOMCE. De Felipe V a Felipe VI. Del 1659 al 2014, passant pel 1707, el 1714 i el 1715. I el 1939. I molt més. Però som on som. En la boca del poble ha quedat" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat