Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de de gener del 2013 | 18:39
Recull de premsa

Carod: "La posició dels partits catalans, a dreta i esquerra, és de defensa del dret a decidir. La dels espanyols, no"

"La independència és només una de les possibilitats d'autodeterminació, una de les sortides que es poden decidir. No tothom ha de decidir el mateix".

L'exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira ha sentenciat a un article que la posició dels partits catalans de tradició democràtica "a dreta i esquerra" és la de defensa del dret a decidir "sense reserves" i que la posició dels partits espanyols "no".

A un article publicat a El Punt AVUI Carod hi ha dit que durant el franquisme, els partits republicans (ERC, UDC, AC, POUM i PSUC) "continuaren fent costat" al dret de decidir i el "reconeixement de les petites nacionalitats", com li'n deien a l'Europa d'entre guerres: "[El 1945]  el Consell Nacional Català presentava una apel·lació a l'ONU a partir de l'autodeterminació i, a Mèxic (1966), proclamava que, per a la "nació catalana", "decidir el seu futur" era "el fonament del seu dret a l'autodeterminació"".
No tothom ha de decidir el mateix, però sí que tot demòcrata ha defensar el dret a poder-ho fer"
"Tots els grups independentistes sorgits del PSAN ─ha continuat explicant─ defensaven el mateix, però també l'Assemblea de Catalunya (1971) i el Consell de Forces Polítiques (1975) [...]. Els partits nous que s'anaven formant, com CDC (1974), el PSC-C i el PSC-R (1976), s'inscrivien amb naturalitat dintre la mateixa tradició de respecte democràtic als drets dels pobles". 

De manera conclusiva, Carod ha sentenciat que la posició dels partits catalans de tradició democràtica "és de defensa" del dret a decidir, sense reserves: "La dels partits espanyols, no. L'esquerra d'arrels comunistes n'ha estat partidària i el PSOE també, però només durant les dictadures, com a factor de desgast". "Siguem clars ─ha conclòs Carod─, però: la independència és només una de les possibilitats d'autodeterminació, una de les sortides que es poden decidir. No tothom ha de decidir el mateix, però sí que tot demòcrata ha defensar el dret a poder-ho fer".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat