"Potser hi ha qui pensa que les finances de la Generalitat estan tan malmeses que s'acceptarà qualsevol cosa per tirar endavant. Estan molt equivocats. Ni aconseguir el pacte fiscal ho hauria de frenar".
La catedràtica d'economia a la UB, Núria Bosch, s'ha qüestionat com és que "ara, ja completament encaminats cap a la consulta i l'estat propi, es parla altra vegada de la reforma del finançament autonòmic?".
"Molts ciutadans catalans deuen pensar que aquesta és una fase superada i que ara Catalunya està ja en una altra de molt diferent" ha indicat a un article a l'Ara. Bosch ha deixat clar que la legislació actual reguladora del finançament autonòmic estableix que cada cinc anys s'ha de revisar el model de finançament, amb la qual cosa "el 2014 toca aplicar la reforma del sistema i, en conseqüència, aquest any se n'ha de parlar".
La catedràtica, però, ha continuat explicant que els contraris a l'estat propi "tenen l'esperança que aquesta reforma es pugui aprofitar per frenar el procés sobiranista" i que per a aconseguir-ho "intentaran presentar el nou sistema com a molt beneficiós per als nostres interessos". "El govern espanyol jugarà aquesta carta ─ha continuat─ [...]. Però qui creu que això pot boicotejar el procés independentista és que no entén res".
Bosch ha sentenciat que el procés cap a la consulta és "irreversible" i que Espanya "ha fet tard per poder aturar el procés": "Malgrat que [...] la situació és d'emergència, ni el govern de Catalunya ni els ciutadans es vendran per un plat de llenties. Potser hi ha qui pensa que les finances de la Generalitat estan tan malmeses que s'acceptarà qualsevol cosa per tirar endavant. Estan molt equivocats. Ni aconseguir el pacte fiscal ho hauria de frenar".