Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de d'octubre del 2011 | 17:33
Recull de premsa · Euskal Herria

Martí: "Sense ETA, hi ha majoria sobiranista al Parlament basc, però el PNB actual no és el que va fer l'acord de Lizarra"

"En clau basca, totes les previsions assenyalen un augment electoral de l'esquerra abertzale, que posa en perill l'hegemonia del PNB en el món nacionalista".

Pere Martí

El periodista Pere Martí ha analitzat el panorama polític que s'obre al País Basc després de la treva declarada per ETA la setmana passada: "Sense ETA, hi ha majoria sobiranista al Parlament basc, però el PNB actual no és el que va fer l'acord de Lizarra [...]. És un PNB biscaí, pragmàtic, liderat per Iñigo Urkullu, poc amant de les aventures, que si torna a guanyar les eleccions basques del 2013 podria tornar a pactar amb el PSE o amb el PP".

A l'article La pau encara no ha arribat, Martí ha dit que en clau espanyola, "tant la reacció del PSOE com la del PP de Mariano Rajoy han estat prou prudents" i ha dit que el principal problema de Rajoy "no serà la pacificació basca sinó la del sector dur del seu partit que, esperonat per la brunete mediàtica, encara no ha abandonat la violència verbal". En aquest aspecte, Martí ha dit que "el més raonable" al País Basc "és demanar eleccions, perquè el govern basc actual és fruit d'un estat d'excepció, no d'una situació de normalitat democràtica", però els socialistes s'hi oposen "com és normal, perquè perdrien el poder".

Queda pendent l'excarceració d'Arnaldo Otegi. El manteniment del seu empresonament ha deixat de tenir sentit a ulls de qualsevol demòcrata"

Sobre això, l'autor de l'article ha sentenciat que a partir d'ara "hi haurà dues agendes de treball, que no necessàriament avancen juntes", la primera de les quals és la "deconstrucció de tot el sistema judicial i penitenciari previst per combatre ETA". "En aquest capítol, queda pendent l'excarceració d'Arnaldo Otegi. El manteniment del seu empresonament ha deixat de tenir sentit a ulls de qualsevol demòcrata" ha dit.

"La segona agenda ─ha continuat Pere Martí─, la política, l'han de fer els partits polítics a les institucions. D'entrada s'ha de permetre que totes les idees puguin ser representades i per tant, la llei de partits deixa de tenir sentit i ha de ser derrogada. I el debat polític, sense violència, no té límits. En democràcia, totes les idees s'han de poder expressar i tots els objectius són legítims, des de la unitat d'Espanya fins a la independència d'Euskadi. I ha de ser la gent la que decideixi a través de les urnes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat