Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de novembre del 2010 | 17:02
Recull de premsa · Internacional

Brian Currin: "Ens trobem davant d'una oportunitat real de pau"

Barcelona · "Confio que a finals d'aquest mes ETA respongui a la nostra  petició amb un alto el foc permanent". Així d'optimista respecte l'evolució del conflicte basc es mostra el "facilitador" Brian Currin, impulsor de la Declaració de Brussel·les, que ha participat en la mediació de conflictes com el de Sud-Àfrica. En una entrevista al diari Gara, Currin ha assegurat que no té cap dubte que el compromís de l'esquerra abertzale "per les vies exclusivament polítiques és sincer", i en aquest sentit, ha afirmat que "no és acceptable suggerir [com ha fet el president del PP basc Antonio Basagoiti] que es necessiten tres anys [de quarantena] per tal que l'esquerra abertzale demostri les seves intencions".

El facilitador, a més, ha destacat un "fet essencial" de la situació actual: que "en l'anterior procés de pau, el lideratge estava en mans d'ETA. En canvi, ara hi ha hagut un canvi en la correlació de forces i els que tenen el poder són els líders de l'esquerra abertzale". En aquest sentit, Currin ha destacat la figura d'Otegi, de qui ha dit que "és un líder que podria treballar per la pau" i, "de fet, ha estat treballant perquè s'arribi a aquest procés. Necessita ser alliberat i participar en aquest procés", ha conclòs.

Sobre el govern espanyol, Currin ha afirmat que no hi té contacte des que es va trencar l'anterior procés, tot i que ha explicat que ha mantingut relació amb Jesús Eguiguren. Segons el mediador, el "govern espanyol ha pres una posició molt clara, una estratègia dura, sense considerar el compromís de l'esquerra abertzale".

Finalment, Currin ha avalat de nou l'estratègia de negociació en dues meses (una de partits, i l'altra de govern espanyol i ETA) per superar el conflicte basc i ha afirmat que "hi ha gent disposada" a formar un grup internacional que contribueixi al "procés de pau del País Basc", que tindrien com a funcions "promoure la legalització de l'esquerra abertzale", quelcom "fonamental en aquest procés, recolzar mesures que generin confiances, assistir als partits per preparar una agenda de diàleg i fer de mediador a petició de les parts si arriba a produir-se una situació de bloqueig".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat