"Tot està per fer i al davant hi ha un enemic implacable, que no dubtarà a utilitzar tota la seva força per impedir la nostra llibertat i l'exercici del nostre dret fonamental a decidir".
Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha dit sobre l'actual situació política a Catalunya que l'acord CiU-ERC "arrenca amb esperança però també amb consciència de la dificultat del repte que es vol afrontar": "Sense l'alegria frívola del Pacte del Tinell del 2003, ni la petulància del govern dels millors del 2010".
"Mai com ara en els darrers trenta anys ─ha explicat a l'article Esperança 2014─ s'havia visualitzat amb tanta cruesa la nostra dependència d'un estat opressor que té com a objectiu l'anorreament de Catalunya com a nació, i mai com ara havíem pres consciència de la feblesa de les nostres institucions pròpies per fer-hi front."
Paluzie ha dit que tot està per fer però que Catalunya té "al davant" un enemic "implacable, que no dubtarà a utilitzar tota la seva força per impedir la nostra llibertat i l'exercici del nostre dret fonamental com a poble a decidir".
L'autora de l'article ha subratllat la capacitat de l'Estat per "asfixiar financerament" les institucions del govern català durant el 2013, "que serà el pitjor dels darrers per les finances públiques". "En la meva opinió, cal plantejar el futur immediat combinant la resistència i el màxim rigor i austeritat en la gestió pública, amb el treball seriós i pautat pel referèndum. Seria bo no obrir fronts en àmbits en els que avui no hi ha competències [...] i centrar-se en la preparació de la transició a la independència: com recaptarem els impostos, quina independència energètica podrem garantir" ha alertat.
Paluzie també ha recomanat plantejar el referèndum "amb la màxima obertura política i social i amb molta, molta pedagogia" i ha instat a que "no es generi ni una ombra de dubte" sobre la celebració de la consulta i alhora que la base social que dóna suport a la majoria "sigui la primera a no dubtar": "Cal creure'l possible".