Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de d'agost del 2011 | 13:59
Recull de premsa · Política

Llansana: "Després de viure més de trenta anys enganyats acabem de descobrir que aquell text sagrat que semblava intocable, resulta que es pot canviar en quinze dies"

Marina Llansana afirma que "per fer un pedaç d'urgència de cara a la galeria europea, francament, no cal que ens molestin i més val que aprofitem el temps, des del catalanisme, per dissenyar una Constitució pròpia com té qualsevol país normal de la UE".

A 'Votar les molles', publicat al diari Ara, Marina Llansana critica el fons i la forma de la reforma copnstitucional pactada entre PP i PSOE. La periodista recorda que "a tots els ciutadans que actualment tenen 51 anys o menys ningú mai ens ha demanat l'opinió sobre la Constitució del 1978", un "dèficit democràtic impensable en la majoria dels països de la UE". Llansana afirma que, enlloc de corregir aquest fet, "els dos grans partits espanyols s'han posat d'acord per modificar la Constitució en el temps de descompte i des dels despatxos, sense debat polític previ i sense demanar l'opinió de ningú: ni dels ciutadans ni de les autonomies".

En aquest sentit, l'autora afirma que tot i que entén la mobilització del catalanisme, no comparteix "l'entusiasme que tenen tants ciutadans catalans per votar aquesta reforma que proposa el govern espanyol: estem demanant votar les molles en lloc d'exigir votar el pa sencer. Ha costat tant obrir el meló de la reforma constitucional que el fet que el Congrés espanyol es limiti a introduir el percentatge de PIB que ha de tenir el dèficit sembla una broma de mal gust".

"Després de viure més de trenta anys enganyats acabem de descobrir que aquell text sagrat que semblava intocable, resulta que es pot canviar en quinze dies", afirma Llansana, que vol que "es canviï de debò" fent "avançar Espanya cap a l'estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic que va prometre Zapatero el 2004", reconeixent el dret a l'autodeterminació o plantejant el debat de "monarquia o república".

"Però proposar tot això a l'Espanya actual és política-ficció; res de tot això no es debatrà", conclou Llansana, que afirma que "per això aquesta reforma constitucional no canviarà absolutament res; Espanya continuarà sent la de sempre: inamovible, centralista i carca". I acaba explicant que "si ens criden a votar, que sigui per coses importants"; "per fer un pedaç d'urgència de cara a la galeria europea, francament, no cal que ens molestin i més val que aprofitem el temps, des del catalanisme, per dissenyar una Constitució pròpia com té qualsevol país normal de la UE. Així farem feina a l'espera de tenir la majoria social que estigui disposada a fer el pas, o a l'espera que els representants del principal partit polític català siguin prou valents per plantejar-s'ho".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat