Malgrat les escasses possibilitats que triomfi, en la propera legislatura es podria plantejar un nou pacte fiscal tipus concert econòmic. Això és el que assegura Ferran Requejo en un article a La Vanguardia, en el qual preveu que a Catalunya es produeixi un creixement de l'independentisme i més confrontació amb l'Estat espanyol.
Requejo afirma que el pacte fiscal "és una via a explorar, malgrat les escasses possibilitats que triomfi, tot i la seva constitucionalitat". Creu que "és diferent haver comprovat que una política fracassa que no haver-la transitat (com la que avui sabem fracassada reforma de l'Estatut)".
Segons el catedràtic de Ciència Política, "anem cap a un escenari de més confrontació nacional, cap a una separació de més confrontació nacional, cap a una separació cada vegada més gran d'imaginaris col·lectius". Assegura que a Catalunya, "l'independentisme seguirà creixent. Es tracta d'un fet que cal saber gestionar (lideratge, organització i estratègia)". Requejo creu que "serà el principal repte de la societat civil i dels partits catalans en els propers anys, inclòs el PSC (quan aquest deixi de ser, esperem, el preocupant partit desconcertat, ingràvid, trist, sense projecte, ni lideratge, que és en aquests moments".
El conservadorisme postfranquista de dretes i el jacobí d'esquerres treballen aquí en la mateixa direcció. PP i PSOE són partits reaccionaris"
Requejo creu que els darrers esdeveniments que s'han produït –sentència del TC sobre l'Estatut, l'actitud del PP i el PSOE i l'actuació de les institucions de l'Estat- anuncien "un gir i una clara voluntat d'establir un model autonòmic interpretat en un sentit uniformista, homogeneïtzador i recentralitzador". Catalunya, segons Requejo, "constitueix el centre de gravetat, la diana on van dirigits els dards d'aquest gir". Creu que "el conservadorisme postfranquista de dretes i el conservadorisme jacobí d'esquerres treballen aquí en la mateixa direcció. PP i PSOE són, en aquest punt, partits reaccionaris".
Segons Requejo, una mostra per on poden anar les línies bàsiques del més que previsible Govern espanyol del PP és l'informe "Por un estado autonómico racional y viable (2010)" de la fundació FAES. Un informe que, entre moltes altres coses, assegura que "les autonomies s'entenen, bàsicament, com un mer model de 'prestació de serveis als ciutadans'"; i que "l'estat de les autonomies resulta una amenaça per a la 'unitat de mercat'". L'informe també critica que el TC no pugui entrar en l'estructura organitzativa de les comunitats autònomes.