Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de setembre del 2011 | 16:22
Recull de premsa · Política

Salvador Cardús: "Els jutges no fan de sociolingüistes"

Salvador Cardús critica la darrera sentència del TSJC contra la immersió lingüística i recorda, en un article a La Vanguardia, que "els jutges no fan de sociolingüistes", sinó que "prenen decisions que afecten la política lingüística, si, però seguint principis jurídics".

Salvador Cardús

És a dir, "apliquen l'ordre constitucional establert", que estableix normes que "no es basen pas en coneixements de sociolingüística, sinó en un model de nació espanyola unitarista i, en conseqüència, que vol garantir com sigui la supremacia jurídica i social de la llengua castellana".

Segons Cardús, "no es tracta de la defensa d'uns suposats drets naturals dels individus", sinó "d'aplicar una sentència que respon a l'obsessió homogeneïtzadora del nacionalisme espanyol. El problema ve d'antic. És preconstitucional". Ras i curt: "Per a la concepció ara també constitucional de la nació espanyola, la diversitat lingüística segueix sent una amenaça i una anomalia a liquidar".

Segons Cardús, "les lleis espanyoles són insensibles a les raons sociolingüístiques i escolars, al model de convivència lingüística en el qual ens sentim còmodes la immensa majoria de catalans i a la voluntat nacional de convertir el català en la nostra llengua comuna". Cardús finalitza l'article preguntant-se el següent: "ara que els tribunals insisteixen a recordar que el model d'immersió lingüística no cap dins la Constitució, ¿quin hauria de ser el proper pas per tal que sigui respectada la voluntat democràtica dels catalans?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Tot, perquè som una nació"
Indica publicitat