Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de d'octubre del 2011 | 19:23
Recull de premsa · Política

Tony Blair: "Els governs també han de reconèixer la necessitat de parlar amb els seus enemics"

"La pau sempre es fa entre enemics, no amb amics", afirma l'exprimer ministre en un article al The New York Times, i afegeix que està disposat a treballar per ajudar en el procés.

Elogis directes a Zapatero, Rubalcaba, Rajoy i Sarkozy, però una idea clara fruit de la seva experiència en el procés de pau a Irlanda del Nord: cal que els governs espanyol i francès parlin amb ETA per aconseguir que l'escenari de pau es converteixi en totalment definitiu. Així ho ha explicat Tony Blair a l'article 'A basque peace' al The New York Times per valorar la decisió d'ETA d'acabar definitivament amb la seva activitat armada.

En l'escrit, l'exprimer ministre britànic elogia la lluita de Zapatero i Rubalcaba contra ETA, i ha afirmat que sempre ha tingut la "mà estesa per la pau", però sense fer concessions polítiques. I, referint-se a la declaració d'ETA demanat negociacions amb els governs d'Espanya i França, ha dit: "aquestes converses són necessàries per assegurar la dissolució d'ETA com una força militar".

"Tal com vam fer en les nostres converses a Irlanda del Nord –ha afegit-, aquestes tractaran sobre el lliurament de les armes, explosius i infraestructura militar, de la qüestió dels presos i exiliats, i de la rehabilitació de les persones afectades per la violència".

Blair també ha dit que "ara serà possible per a totes les parts d'Espanya i el País Basc perseguir els seus objectius polítics sense violència o l'amenaça de la violència". Analitzant la solució a conflictes del mateix caire que el basc, l'exprimer ministre ha assegurat que "els governs també han de reconèixer la necessitat de parlar amb els seus enemics", i ha afegit que la pressió policial ha de ser compatible amb l'oferta "d'una sortida quan s'adonen que no poden guanyar per la violència". Aprofundint en el tema, Blair ha explicat que "els grups terroristes rares vegades són derrotats només per mitjans militars", i ha conclòs que "la pau sempre es fa entre enemics, no amics. Això és tan cert en l'Orient Mitjà, Àfrica, Àsia i les Amèriques, com ho és al País Basc".

alment, Blair ha acabat l'article afirmant: "ETA ha fet una declaració històrica. Ara cal aprofitar l'oportunitat per a la pau".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat