Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 6 de de març del 2014 | 18:21
Recull de premsa

Ramoneda: "Els catalans no se sentiran reconeguts si se'ls tracta com a criatures que mereixen compassió"

"Per poder dialogar de veritat caldria desterrar tots aquests tristos tòpics".

Josep Ramoneda, intel·lectual històricament proper al PSC, ha indicat a un article que quan Mariano Rajoy diu: Espanya és la nació més antiga d'Europa, "què fa sinó estimular els sentiments polítics?"

"Utilitzar-los per desqualificar un projecte polític és ridícul" ha continuat a l'article Tristos tòpics. Ramoneda s'ha preguntat: "¿És que n'hi ha algun que no tingui aquesta dimensió de pulsió sentimental? ¿Algú creu, per exemple, que el PP hauria tingut una majoria tan àmplia fa dos anys si no fos pel ressentiment de la ciutadania contra la gestió del govern Zapatero? Els sentiments polítics formen part del teixit de la política".

Sobre aquests sentiments, però, Ramoneda ha lamentat que de tots els tòpics de "la discòrdia catalano-espanyola, el pitjor de tots és el de l'afecte": "Quan un polític espanyol -i ho fan quasi tots- ve a Catalunya i comença dient: " Quiero mucho a los catalanes ", " Os queremos tanto que no podemos imaginar España sin Cataluña " o qualsevol fórmula semblant, provoquen a molta gent una repulsió instintiva".

"No s'adonen de com arriba ser d'insultant aquesta manera de perdonar la vida" ha sentenciat Ramoneda i ha dit que és "exactament igual que quan Rajoy diu: Voy a luchar por los catalanes". "¿És que es pensa que estan segrestats i no son capaços de lluitar per ells mateixos? És aquest sentiment polític de superioritat, que tracta els que volen anar-se'n com si fossin uns irresponsables, el que multiplica la indignació d'una part de la ciutadania" ha dit.

"La política té molt de reconeixement. I en el cas que ens ocupa, més encara. Però els catalans no se sentiran reconeguts si se'ls tracta com a criatures que mereixen compassió, sinó si se'ls tracta com a subjectes polítics. Per poder dialogar de veritat caldria desterrar tots aquests tristos tòpics" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat