Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 23 de de març del 2015 | 11:59
Recull de premsa

Requejo: "El caràcter plebiscitari de les eleccions el donaran, sobretot, els resultats"

"L'acord perquè CiU i ERC presentin llistes separades s'ha de mantenir ni que sigui per qüestions de mera professionalitat. Es tracta d'un tema "tancat" amb un acord que, en tot cas, només seria modificable per un nou acord entre les dues parts."

El catedràtic de ciència política de la UPF, Ferran Requejo, ha dit a un article que no hi ha "cap indicador pràctic que un canvi al Congrés de Diputats i al govern central -tingui la composició que tingui després de les properes eleccions espanyoles- comporti reformes profundes sobre el reconeixement i l'acomodació del pluralisme nacional de l'Estat", ja que tant el "PP com el PSOE són forces presidides per un fort nacionalisme d'estat, impossible de canviar". 

Sobre això, Requejo s'ha qüestionat "i després de les municipals?": "El debat sobre si les properes eleccions al Parlament tindran o no un caràcter "plebiscitari i constituent" no deixa de ser una mica ingenu. Al final, aquest caràcter el donaran, sobretot, els resultats de les eleccions". A l'article Eleccions municipals i procés polític Requejo ha sentenciat que l'acord perquè CiU i ERC presentin llistes separades "s'ha de mantenir ni que sigui per qüestions de mera professionalitat" ja que es "tracta d'un tema "tancat" amb un acord que, en tot cas, només seria modificable per un nou acord entre les dues parts". 

"Si els partits sobiranistes --ha dit-- obtenen una majoria de representants, els esdeveniments es poden accelerar per la via dels fets. En aquest cas, una seqüència seria: declaració solemne del Parlament en favor del procés, estructures d'estat, política internacional, mobilització ciutadana i, finalment, proclamació de la independència. Si aquests partits, per contra, no obtenen majoria d'escons, seguirem més o menys com fins ara, en una situació política presidida per la tensió permanent amb les institucions d'un estat hostil al país i gens interessat a resoldre civilitzadament el tema de fons. Un escenari inestable".

Finalment Requejo ha conclòs: "Iniciem una etapa que pot ser decisiva. També per a les generacions futures. Cal no perdre el temps, però tampoc sucumbir a la pressa. La gestió del temps requereix intel·ligència emocional i unitat estratègica. Minimitzar els errors resultarà probablement més decisiu que voler mfaximitzar immediatament els encerts. La història del futur es mirarà atentament aquests anys i el que vegi indicarà la qualitat de la generació política actual."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat