Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de juny del 2010 | 14:23
Recull de premsa · Societat civil

Cardús: "Ens cal ser molt realistes per establir la millor estratègia cap a la independència"

Barcelona · Segons Salvador Cardús, ser realista no és renunciar a la independència, sinó no perdre el nord pel camí. El sociòleg i periodista afirma, en un article a l'Avui, que ha arribat el moment en la nostra història en el qual "hem d'aprendre a convertir les amenaces en oportunitats". Creu que "tocar de peus a terra ha de deixar de ser "l'amagatall de totes les nostres covardies de colonitzat poruc". Ben al contrari, "la consciència de les limitacions que imposa la realitat actual s'ha de convertir en el millor argument per voler transformar les nostres magres condicions de supervivència nacional". Cardús assegura que ens cal tocar de peus a terra "per saber discernir clarament les propostes dels bufanúvols que prometen lluites inútils com ara federalismes impossibles o autonomismes fracassats"; i després, ens cal "ser molt realistes per establir la millor estratègia cap a la independència que, tard o d'hora, arribarà". Ras i curt, "tocar de peus a terra ha de voler dir ser capaços de posar els millors fonaments d'un projecte que és massa ambiciós com per deixar-lo a mans d'improvisacions o d'oportunismes".

Segons Cardús, tocar de peus a terra també vol dir ser capaços de dir-nos tota la veritat sobre allò que no fem bé. Per això, fa tres consideracions. La primera va ser la convocatòria de les consultes. "El millor que han tingut és que han permès, just quan més es parlava de desafecció política, que moltes persones que mai no havien pres compromisos polítics, ara es mobilitzessin. Ho han fet per la democràcia en primer lloc, i per la independència després, amb la consciència que una cosa i l'altra, al nostre país, ara ja són indestriables". Però també hi ha una cara negativa en les consultes: "la precipitació i la interpretació abusiva dels resultats". La segona consideració va "per la iniciativa popular a favor d'un referèndum formal per la independència". Cardús creu que ens hem tornat a precipitar, ja que "s'actua sense cap estratègia. No s'ha pensat en com es farà una campanya a favor del sí ni com es pagarà; no se sap com s'aconseguirà que els principals mitjans de comunicació no s'hi posin en contra; ni com explicarem les bondats de la independència per aconseguir l'adhesió dels que dubten; ni sembla que importi tenir en compte si es tindrà el suport d'una majoria parlamentària". Per això, es pregunta el següent: "¿s ara mateix que toca fer un referèndum? ¿s raonable convertir un referèndum en una mera arma de combat tàctic, bé sigui per mostrar que Espanya en aquest punt no és democràtica -que ja ho sabem-, bé sigui per posar en un atzucac la nostra majoria parlamentària; bé sigui per donar-nos el gust de, tot i perdre'l, saber que som més dels que semblava? ¿I s'ha pensat, en cas de guanyar-lo, quin seria el pas del dia després, per assegurar que en pocs mesos el país no es penedís d'haver fet el pas del dia abans?".

I tercera consideració és que no és a les properes eleccions que ens jugarem el futur nacional del país. "Les properes eleccions estaran marcades per tres fets: la crisi econòmica, el mal govern i el fracàs de l'Estatut". En definitiva, creu que "cal tocar molt de peus a terra per admetre que la independència és el camí, però també per no perdre el nord i assegurar la bona direcció".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat