Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de setembre del 2015 | 06:29
Crònica
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

27-S: Compte als ciberatacs

El principal atac que es produeix a nivell informàtic és la denegació de servei. Aquesta consisteix a fer caure una pàgina web i, per tant, els usuaris no poden accedir als seus continguts, mitjançant una cosa tan senzilla com és la de provocar que molts ordinadors pretenguin accedir-hi al mateix moment.

Barcelona · Moltes peticions concurrents provoquen que el servidor, el web no estigui preparat i, per tant, el porten al col.lapse i a no poder servir els continguts als usuaris que s'hi volen connectar. Val a dir que els "hackers" (pirates informàtics) aconsegueixen el seu objectiu, ja que els ordinadors que llancen les peticions contra un determinat web, són infectats pels pirates prèviament i, per tant, són controlats per aquests, sense que els seus propietaris, en molts casos, en siguin conscients.

 

El 9-N i les jornades prèvies a aquesta data, els webs i els sistemes informàtics del govern de la Generalitat de Catalunya varen patir un atac sense precedents, basat en gran mesura en la denegació de servei, que acabo de comentar.

 

Ens estem jugant el futur. La llibertat truca a la nostra porta. Però, malauradament, hi han molts interessos i actituds contràries a què un poble com el català pugui esdevenir lliure"


Cal recordar-ho i tenir-ho ben present, de cara a la transcendental contesa electoral del proper 27-S. Davant d'un fet d'aquesta magnitud, cal estar ben amatents, en estat d'alerta, previnguts i preparats per tal que res pugui impedir el lliure i voluntari exercici del vot al qual la ciutadania d'aquest país hi tindrà dret, diumenge de la setmana vinent.

 

Caldrà assegurar que tots els sistemes informàtics usats abans, durant i després del dia de les eleccions estan protegits davant dels atacs que es poguessin perpetrar per sabotejar la democràcia a Catalunya. No vull ésser ocell de mal averany. No pretenc infundir la por i el pànic. Per a aquest propòsit, ja n'hi ha altres, que no falten mai a aquesta cita. Simplement es tracta de ser previsor, d'estar alerta, d'estar preparats i en guàrdia davant d'accions i fets d'aquesta índole.

 

Ens estem jugant el futur. La llibertat truca a la nostra porta. Però, malauradament, hi han molts interessos i actituds contràries a què un poble com el català pugui esdevenir lliure, per pròpia voluntat expressada de manera pacífica i democràtica a les urnes. N'hem de ser conscients i els nostres governants hi han d'actuar en conseqüència.

 

Carles Toronjo i Manyé

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat