Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de desembre del 2016 | 12:38
Crònica · Afers religiosos

El Papa beneeix la "no violència activa" i la desobediència civil

El Papa Francesc dóna suport a la "no violència activa" en l'acció política i posa com exemples a activistes que han practicat la desobediència civil davant dels poders establerts.

Francesc es manifesta en aquest sentit en el seu missatge per la Jornada Mundial de la Pau corresponent a 2017 en que reflexiona sobre "la no violència com un estil de política per a la pau". El Papa afirma: "La no violència practicada amb decisió i coherència ha produït resultats impressionants. No s'oblidaran mai els èxits obtinguts per Mahatma Gandhi i Khan Abdul Ghaffdar Khan en l'alliberament de la Índia, i de Martin Luther King Jr contra la discriminació racial. En especial, les dones son freqüentment líders de la no violència com Leymah Ghowee i milers de dones liberianes, que han organitzat trobades de pregària i protesta no violenta obtenint negociacions d'alt nivell en la segona guerra civil a Liberia".

El Papa Francesc és refereix a l'acció eclesial: "Les comunitats cristianes han contribuït amb la seva oració insistent  i la seva acció valent". Recorda la Centesimus annus de Joan Pau II: "Aquesta encíclica va posar en evidència que un canvi crucial en la vida dels pobles, de les nacions i dels estats es realitza a traves d'una lluita pacífica, que empra només les armes de la veritat i de la justícia". També deixa clar el compromís eclesial: "L'Església s'ha compromès en el desenvolupament d'estratègies no violentes per la promoció de la pau en molts països per construir una pau justa i durable (...) L'Església catòlica acompanyarà tota temptativa de construcció de la pau també amb la no violència activa i creativa".

La comunitat eclesial catalana i els observadors atents i imparcials han de assumir que les consideracions del Papa Francesc són aplicables a Catalunya. La Doctrina Social de l'Església catòlica i el sobiranisme català coincideixen en que la defensa dels drets humans, que implica promoure els drets i les llibertats de les persones i dels pobles, és prioritari i està per damunt de qualsevol llei, inclosa la Constitució.

El Govern espanyol, amb la seva persecució contra el sobiranisme democràtic i pacífic català (recursos, querelles, judicis, desqualificacions...) hauria de sentir-se interpel·lat, a més de tot el que s'ha dit, per aquestes paraules de Francesc: "Una ètica de fraternitat i de coexistència pacífica entre les persones i entre els pobles no poden basar-se sobre la lògica de la por, de la violència i del tancament, sinó sobre la responsabilitat, el respecte i el diàleg sincer".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat