Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de de juliol del 2015 | 11:28
Crònica · Afers religiosos

L'episcopat català defensa la legitimitat del sobiranisme

L'ofensiva i les amenaces de l'aparell estatal espanyol (Govern, oposició, nous partits, mitjans de comunicació) contra el procés sobiranista català democràtic i pacífic xoca amb la postura de l'episcopat català. Els bisbes catalans defensen la legitimitat moral de totes les opcions polítiques. Inclosa, per tant, la sobiranista o independentista.

Barcelona · La Conferència Episcopal Tarraconense es pronuncia sobre afers polítics en situacions d'especial importància i en les convocatòries electorals. Ho fa des de la perspectiva de la Doctrina Social de l'Església. Així ha estat també en les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre del 2012 i en la situació social existent a l'octubre del 2014.

Les consideracions que l'episcopat català exposarà amb motiu de les properes eleccions catalanes estaran en sintonia plena amb les que fa en aquests casos. Els bisbes recorden la necessitat de respectar en tot moment els principis ètics fonamentals expressats pel pensament social de l'Església. Entre aquests principis figuren els següents: "La defensa dels drets de les persones i dels pobles i el respecte a les minories com a base irrenunciable de qualsevol construcció política (...) En un règim democràtic, cada ciutadà ha de poder manifestar les pròpies conviccions".

Els cristians del nostre país ens reconeixem i ens refermem en la tradició ininterrompuda de fidelitat a la llengua, a la cultura, i a les institucions pròpies de Catalunya"

Els bisbes recorden un cop més que "avui s'han manifestat nous reptes i aspiracions, que afecten la forma política concreta com el poble de Catalunya s'ha d'articular i com es vol relacionar amb els altres pobles germans d'Espanya en el context europeu actual". Precisen: "Com a pastors de l'Església, no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta a aquests reptes nous, però defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles".

En el document d'octubre de 2014, l'episcopat diu: "Els cristians del nostre país ens reconeixem i ens refermem en la tradició ininterrompuda de fidelitat a la llengua, a la cultura, i a les institucions pròpies de Catalunya (...) També en aquest moment històric volem recordar la importància dels drets de totes les persones i dels pobles". Els bisbes recorden que els seus predecessors, als inicis de la recuperació democràtica,  redactaren "Arrels cristianes de Catalunya" (1985). Aquest document episcopal constata "la realitat nacional de Catalunya amb més de mil anys d'història" i demana que la doctrina del Magisteri eclesial sobre nacionalitats i minories nacionals sigui aplicat a Catalunya.

 

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat