Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de maig del 2014 | 17:22
Crònica · Afers religiosos
Jordi Porta

Nou arquebisbe de Barcelona

He llegit a la portada de La VanguardiaEl Vaticà pensa en Cañizares per a Arquebisbe de Barcelona. Després de la retirada de Martínez Sistach pel fet d'haver superat els 75 anys, ara està pendent, doncs, el nomenament d'un nou arquebisbe.

Cardenal Cañizares.

Aquest fet m'ha traslladat mentalment uns quants anys enrere. Després de l'enrenou que es va originar en nomenar el successor del Cardenal Jubany i que va provocar la campanya Volem bisbes catalans, uns anys més tard --concretament el 2001-- l'associació Cristianisme al segle XXI va convocar el seu congrés bianual sobre el tema del nomenament de bisbes.

Les actes d'aquest congrés estan publicades i recullen les aportacions de José Ignacio Gonzàlez Faus, Antoni Calvó, Ana Zugaza i el resultat d'una enquesta realitzada pel sociòleg Joan Estruch. No es tracta ara d'explicar amb detall el contingut de les diverses aportacions, però puc exposar sintèticament algunes resolucions.

Allò que es rebutja:
El secretisme sistemàtic que envolta el tràmit previ a la designació.
El caràcter vitalici de l'exercici de la funció episcopal.
La intervenció del nunci en la designació dels bisbes.
Fer prevaler el criteri de col.locar preferentment els bisbes auxiliars.

Allò que es considera ideal:
Establir un sistema d'elecció a través del qual clergat i laïcat puguin expressar-se sobre la persona que ha de presidir la diòcesi.
Preveure la possibilitat que es pugui demanar i decidir la substitució d'un bisbe per incompetència o incompatibilitat comprovades.
Procurar que les comunitats participin en l'elecció dels seus responsables pastorals.
Aspirar a un sistema de presentació de candidats a bisbe.

Allò que es considera factible:
Participació de laïcat i clergat en l'elecció dels bisbes.
Debat rigorós a l'entorn del perfil que es considera adequat per a la figura del bisbe, des d'una actitud de sintonia evangèlica, comunió i responsabilitat.
Capacitat d'animar i gestionar participativament la vida de les comunitats, així com el coneixement de la societat i la cultura en que l'esglèsia diocesana viu.
Intervenció significativa del conjunt de bisbes de Catalunya en el nomenament d'un bisbe del mateix territori.

Ho tindran en compte?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat