Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de d'abril del 2015 | 16:15
Crònica · Euskal Herria
Miquel Sellarès
Periodista

Arzalluz, Ibarretxe: del desengany a la independència

He tingut el goig de poder gaudir de l'amistat de Xabier Arzalluz i Juan José Ibarretxe, així com d'altres dirigents del PNB i de l'esquerra abertzale com Arnaldo Otegi. Formo part d'aquell reduït nucli de periodistes als quals Euskadi ha marcat no sols la vida professional sinó també la periodística. I puc dir que la torpesa demostrada per l'Estat és el principal motor de l'independentisme i la majoria social sobiranista a Euskadi i Catalunya.

A Euskadi la lluita militar d'ETA contra l'Estat va provocar el terrorisme, centenars de víctimes i el contraterrorisme de l'Estat amb desenes de víctimes i milers de militants bascos torturats i maltractats, un conflicte del qual encara avui dia no podem valorar-ne l'impacte que ha tingut en la societat basca.

He dit torpesa de l'Estat per la seva incapacitat d'entendre la pluralitat lingüística, cultural i política del país, i la seva maleïda "unitat de la pàtria espanyola, una grande y libre" ha portat a què avui una gran part de la societat basca i catalana hagi desconnectat d'Espanya i marxi en diferents ritmes cap a la plena sobirania nacional. 

No es podrà dir mai que Euskadi i Catalunya no van oferir la mà estesa. Ho van fer durant la transició democràtica i ho han fet any rere any. Encara recordo que a finals dels anys 1980, quan jo col·laborava regularment al diari La Vanguardia, vaig escriure un article per inspiració de Xabier Arzalluz (seguint les línies d'un que ell havia publicat a Deia), en el qual hi oferia a l'Estat --representat pel rei Joan Carles I-- la possibilitat d'un pacte amb la corona que conformés un estadi polític i institucional com el del Regne Unit. El monarca, en aquest pacte, havia de ser l'àrbitre de la plurinacionalitat de l'Estat.
No es podrà dir mai que Euskadi i Catalunya no van oferir la mà estesa"
Aquesta proposta sincera de Xabier Arzalluz i d'un modest admirador català seu com sóc jo encara espera resposta. Després d'Arzalluz, en els Alderdi Eguna posteriors, hi va sorgir un crit unànime: el del lehendakari Juan José Ibarretxe, un bon amic honest i ètic que va creure que encara era possible entendre's amb Espanya. Ibarretxe va fer tots els passos legals, fins i tot anant al Congrés dels Diputats, fins a rebre un sonor cop de porta. 

Mesos després d'aquest episodi Ibarretxe em va assegurar: "Jo no sóc un independentista radical, jo crec en la possibilitat d'entendre'ns amb Espanya", tal i com havia fet Arzalluz amb diferents trobades amb l'Estat o al seu article El necesario pacto con la Corona. L'Estat, però, no n'ha fet ni cas, a cap de les insinuacions. Pitjor encara: després de la fi del conflicte armat ha posat totes les traves possibles per a la reconciliació i el tancament de les ferides del conflicte.
Ens hi haurem d'entendre, amb Espanya. Abans i després de la independència"
Ara, a l'abril del 2015, l'exlehendakari Ibarretxe veu que la perspectiva d'Euskadi i de Catalunya és l'obertura d'un procés gradual i seriós cap a la independència, sense cap més sortida. Un col·laborador d'Ibarretxe m'ha dit, fa tan sols unes hores: "Despertarà l'Espanya jacobina i se n'adonarà que marxa cap a la seva destrucció i marginalitat? És possible que se'n surtin sense Catalunya, Euskadi i el que vingui després?" Jo li he respost amb contundència: "Ens hi haurem d'entendre, amb Espanya. Abans i després de la independència. Però ells hauran d'entendre que hauran de negociar, de tu a tu, i que hauran de canviar el seu xip mental".

Anys i anys de propaganda unionista han creat una actitud centralista nacionalment assimiladora a bona part de la població espanyola que farà molt difícil una entesa. Catalunya ja comença a aprendre a desconnectar-se d'Espanya, almenys mentalment. Ara caldrà fer-ho institucionalment, i serà aquí on hi sorgirà la tensió. Estic convençut que catalans i bascos assolirem la nostra dignitat nacional perquè els espanyols són incapaços d'entendre un Estat uninacional diferent del que han construït.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat